Dor Geta Popescu va fi înmormântată la Râşnov. Trupul lui Erik Gulacsi va fi incinerat la Crematoriul din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi copii au murit în avalanşa din Retezat. FOTOArhivă Personală
Cei doi copii au murit în avalanşa din Retezat. FOTOArhivă Personală

Dor Geta Popescu va fi înmormântată la Râşnov, iar sicriul va fi depus în această seară la Biserica Sfântul Nicolae. Trupul lui Erik Gulacsi va fi incinerat, decizia fiind luată de membrii familiei.

UPDATE 20.11 Dor Geta Popescu va fi înmormântată miercuri la Râşnov. Sicriul cu trupul fetei va ajunge în această seară la Râşnov şi va fi depus la capela Bisericii Sfântul Nicolae din oraş. Autorităţile locale discută dacă ziua de miercuri va fi declarată zi de doliu în oraş şi vor propune în următoare şedinţă de Consiliu Local acordarea titlului de Cetăţean de Onoare postmortem tinerei alpiniste care a pierit în avalanşa din Retezat. Tatăl fetei, Ovidiu Popescu s-a externat astăzi la cerere din Spitalul Municipal Hunedoara pentru a fi alături de fiica sa. Sora Getei, Crina Coco Popescu a sosit în ţară din Italia şi a mers la mama ei care s-a stabilit la Cluj acum trei ani când a divorţat de Ovidiu Popescu. Cele două vor sosi în această seară la Râşnov. 

Dor Geta Popescu era considerată alpinista fenomen a României. La doar 13 ani, reuşise să intre deja în Cartea Recordurilor. A reuşit în luna mai 2016 să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic. Avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Denali este cel mai înalt munte al continentului nord american. Este al treilea cel mai înalt vârf din Circuitul 7 Summits cucerit de Dor Geta Popescu (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent), după Everest (Nepal) şi Aconcagua (Argentina). Cu o înălţime de 6.190 de metri Denali (anterior denumit McKinley) este un munte cu grad înalt de dificultate dată de diferenţa mare între bază şi vârf . 

Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007. Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. 

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

Dor Geta Popescu avea un mare vis. Îşi dorea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volcanoes şi Seven Summits. Nici o altă fată nu reuşise acest lucru.

Decizia alpinistului Ovidiu Popescu de a-şi duce fetele în expediţii montane la vârste fragede este dezbătură intens după accidentul tragic din munţii Retezat, în care doi adolescenţi şi-au pierdut viaţa. Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti, explică de ce un copil nu poate reacţiona adecvat în situaţii limită, indiferent de cât antrenament are în spate.

Trupul lui Erik Gulacsi va fi incinerat

Trupul lui Erik Gulacsi celălalt copil care a murit în avalanşa din Retezat va fi incinerat. Trupul a fost preluată astăzi de la morga Spitalului din Deva şi transportat la Crematoriul din Cluj. Decizia ca trupul lui Erik să fie incinerat a fost luată de familie.  Reprezentanţii Crematoriului din Cluj au declarat că identitatea clienţilor lor este confidenţială, dar au spus că nici nu infirmă, nici nu confirmă informaţia.

Erik Gulacsi avea 12 ani şi era un alpinist profesionist. Era coleg cu Dor Geta Popescu la Clubul Montan Altitudine din Râşnov. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani. A reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru. În ianuarie 2017 a stabilit un nou record european de vârstă cânbd a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. Era elev la Şcoala Generală nr 2 din Braşov. La fel ca si Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi îşi dorea mult să înceapă şi să termine două circuite extrem de dificile: Seven Summits (escaladarea celor îna înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent). Într-un reportaj al cotidianului Adevărul, Erik Gulacsi povestea la finele anului 2016 planurile sale de viitor. 

Şase persoane audiate

Avalanşa care i-a ucis pe cei doi copii s-a produs sâmbătă în Masivul Retezat. În expediţie se mai aflau taţii celor doi copii, sora lui Erik Gulacsi, Karla în vârstă de 16 ani şi două femei care nu erau rude.

Între timp a fost un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă pentru a stabili cine se face vinovat de accident. Deocamdată nu a fost nimeni pus sub acuzare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Hunedoara, Laura Bratu au fost audiate în acest dosar şase persoane, patru din grupul de 51 de persoane condus de Cătălin Berenghi, cabanierul de la cabana Genţiana şi o femeie din grupul de şapte persoane surprins de avalanţă. Taţii celor doi copii nu au fost încă audiaţi şi vor da declaraţii imediat ce starea de sănătate le va permite.

Vă recomandăm şi:

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Avalanşă mortală în Retezat: şapte oameni au fost surprinşi de căderile de zăpadă, iar doi copii au murit. Alpinista Dor Geta Popescu este printre victime

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă după-amiază în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surpinse de avalanşă. Printre victime se află şi alipinsta Dor Geta Popescu, potrivit Salvamont Hunedoara.

BraşovPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite