Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dor Geta Popescu a murit în urma avalanşei din Retezat.
Dor Geta Popescu a murit în urma avalanşei din Retezat.

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Ultimele zăpezi din Masivul Retezat au adus o tragedie cumplită. Sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Carla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii.

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat.

În urma avalanşei ceilalţi membri ai grupului au suferit răni uşoare. „Cei cinci răniţi, recuperaţi sâmbătă seara au fost predaţi echipelor medicale şi au fost transportaţi doi la Centrul de Primiri Urgenţe Haţeg şi trei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Hunedoara”, a precizat maiorul Claudiu Iacob. Internat la spitalul din Hunedoara a rămas, potrivit surselor medicale, doar tatăl alpinistei Dor Geta Popescu.

Medicul Horia Talfeş, despre victimele avalanşei, aduse la Spitalul din Hunedoara

„Pacienţii aduşi sâmbătă seara, în jurul orei 23, au fost investigaţi clinic, supravegheaţi în secţia de urgenţă. În urma consulturilor de specialitate, bărbatul a rămas internat în Secţia de Chirurgie, cu un politraumatism, policontuzionat, iar cele două femei care au fost ţinute sub observaţie la noi au evoluat favorabil, fără probleme deosebite, ele fiind externate”, a declarat medicul Horia Talfeş, specialist Urgenţe.

Alerta privitoare la avalanşa produsă a fost înregistrată sâmbătă, la ora 14:25, printr-un un apel la Numărul Unic de Urgenţă 112. Grupul de şapte persoane plecase sâmbătă, de la primele ore ale dimineţii, spre Vârful Peleaga, însă înaintea sa un alt grup numeros de turişti urcase pe traseu de la cabana Genţiana, ambele fără să ţină cont de avertizările cu privire la riscul producerii unor avalanşe.

„Sâmbătă dimineaţa, pe munte se aflau două grupuri: un grup de 51 de persoane, care se afla un pic mai sus, pe munte, de grupul de şapte persoane, ambele mergând pe acelaşi traseu. Grupul mare, fiind pe traseu mai sus de grupul de şapte persoane a observat când s-a produs avalanşa, auzind şi strigătele de ajutor. Au coborât spre ei. Acolo i-au identificat pe cei cinci răniţi şi pe cei doi copii, care au rămas acolo. Răniţii au luat hotărârea să coboare cu grupul de 51 de persoane spre Refugiul Genţiana. Pe drum grupul s-a întâlnit cu echipele de la Salvamont, care urcau spre zona respectivă. Toţi cei 56 de oameni aflaţi pe munte au fost preluaţi de salvatori şi au fost coborâţi în siguranţă la refugiul Genţiana, iar de acolo, cei cinci, au fost preluaţi şi coborâţi la punctul Cârnic, unde se aflau restul mijloacelor de intervenţie. De acolo, răniţii au fost preluaţi de echipajele medicale şi transportaţi la spitale. Cei 51 au rămas peste noapte la refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, a declarat maiorul Claudiu Iacob, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Salvamontiştii au atenţionat asupra pericolului
Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, a declarat că prezenţa grupului numeros, deplasându-se în şir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanşei. „Cei care făceau parte din grup aveau ceva experienţă, dar se pare că nu le-a folosit la nimic. Nu trebuie să fii expert să îţi dai seama că după o ninsoare de două zile, proaspătă, nu e bine să mergi în ascensiuni montane. Şi un novice îşi poate da seama de acest lucru. Stă pe acoperiş zăpada când dă soarele şi afară e cald? Nu. Alunecă. Aşa e şi pe creste. Ca pe acoperişul casei, lucios şi umed şi cei care merg nu au priză să urce pe el, şi alunecă singuri la vale. Noi de două zile am dat comunicate că e risc de avalanşă pentru că a nins şi nu avea când să se stabilizeze zăpada. Ei, a doua zi, au plecat în ascensiune”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful Serviciului judeţean Salvamont Hunedoara. El a adăugat că a fost foarte probabil ca grupul din 51 de persoane, care se deplasa în şir indian pe creastă putea declanşa automat avalanşa.

Trupurile copiilor, recuperate duminică
Duminică, de la primele ore ale dimineţii, au plecat de la Refugiul Genţiana spre locul producerii avalanşei 19 salvatori de la Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara şi cinci jandarmi montani, însă misiunea de recuperare a trupurilor celor două victime a fost una dificilă. Jandarmii montani şi salvamontiştii implicaţi în acţiunea pentru recuperare a trupurilor neînsufleţite ale celor doi copii, ucişi în urma avalanşei din zona Bucura – Peleaga a Masivului Retezat au ajuns la locul producerii avalanşei la ora 11.18, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara. „Echipele formate au identificat victimele avalanşei, ulterior desfăşurând activităţi specifice pentru evacuarea acestora. Coborârea a început la ora 12.30, pe traseul Genţiana – Cârnic, de unde trupurilor celor doi vor fi preluate de către Serviciul de Medicină Legală”, a declarat Iulian Pătru, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara. Acţiunea de recuperare s-a desfăşurat extrem de dificil, datorită terenului accidentat, în zonă fiind condiţii de ceaţă şi vânt puternic, a informat Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Avalanşă mortală în Retezat: şapte oameni au fost surprinşi de căderile de zăpadă, iar doi copii au murit. Alpinista Dor Geta Popescu este printre victime

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă după-amiază în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surpinse de avalanşă. Printre victime se află şi alipinsta Dor Geta Popescu, potrivit Salvamont Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite