VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.
FOTO: Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Duminică, în jurul orei 17:30, după 12 ore de la începerea misiunii, jandarmii montani şi salvamontiştii implicaţi în acţiunea de recuperare a trupurilor celor doi copii ce şi-au pierdut viaţa în avalanşa din Masivul Retezat au ajuns la Cârnic. De la cabana Cârnic, cele două trupuri au fost preluate de către Serviciul de Medicină Legală.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara, acţiunea de recuperare a celor doi copii decedaţi s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât şi din pricina condiţiilor meteorologice neprielnice (ceaţă, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h).

„Duminică, încă de la 05.30, jandarmi montani şi salvamontişti au pornit în acţiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane.Echipele s-au deplasat pe traseul Pietrele – Cabana Genţiana – Bordu Tomi – Custura Bucura – Căldarea Berbecilor, iar la întoarcere, de la locul producerii avalanşei în sens invers către Cabana Genţiana – Cârnic  La ora 11.18 echipele au ajuns la locul producerii avalanşei şi au desfăşurat activităţi specifice pentru transportarea trupurilor celor două persoane decedate. La 12.30 aceştia au început deplasarea către Cârnic”, a informat IJJ Hunedoara.

Misiunea din Retezat de recuperare a victimelor avalanşei

La acţiunile din Masivul Retezat executate pentru salvarea victimelor avalanşei, precum şi pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani şi 36 de salvamontişti. Avalanşa s-a produs în zona  Bucura – Peleaga, în locul denumit „Căldarea berbecilor”, în data de 22 aprilie 2017.

retezat avalansa

Sâmbătă după-amiază, un grup de şapte persoane, din care făceau parte şi trei minori, respectiv Carla Gulacsi (16 ani), Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani), dar şi taţii copiilor şi două femei, cu vârste de 38 de ani şi 40 de ani, a fost surprins de o avalanşă produsă în zona Bucura – Vârful Pelegii.

retezat avalansa

Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, doi alpinişti campioni, au decedat.

În urma avalanşei ceilalţi membri ai grupului au suferit răni uşoare. „Cei cinci răniţi, recuperaţi sâmbătă seara au fost predaţi echipelor medicale şi au fost transportaţi doi la Centrul de Primiri Urgenţe Haţeg şi trei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Hunedoara”, a precizat maiorul Claudiu Iacob. Internat la spitalul din Hunedoara a rămas, potrivit surselor medicale, doar tatăl alpinistei Dor Geta Popescu.

Recuperarea victimelor avalanşei din Retezat


Vă recomandăm şi:

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Avalanşă mortală în Retezat: şapte oameni au fost surprinşi de căderile de zăpadă, iar doi copii au murit. Alpinista Dor Geta Popescu este printre victime

Doi copii au murit în Masivul Retezat în urma unei avalanşe produse sâmbătă după-amiază în zona Lacului Bucura. Aceştia se aflau într-un gup de şapte persoane surpinse de avalanşă. Printre victime se află şi alipinsta Dor Geta Popescu, potrivit Salvamont Hunedoara.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite