Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi
0De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.
De la primele ore ale dimineţii, au plecat de la Refugiul Genţiana spre locul producerii avalanşei 19 salvatori de la Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara şi cinci jandarmi montani. Aceştia au ajuns în zona producerii avalanşei la ora 11.18, dar acţiunea se desfăşoară în continuare extrem de dificil, din cauza terenului accidentat, în zonă fiind condiţii de ceaţă şi vânt puternic.
„Echipele formate au identificat victimele avalanşei, ulterior desfăşurând activităţi specifice pentru evacuarea acestora. Coborârea a început la ora 12.30, pe traseul Genţiana – Cârnic, de unde trupurilor celor doi vor fi preluate de către Serviciul de Medicină Legală”, a declarat Iulian Pătru, reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.
„Acţiunea se desfăşoară în condiţii extrem de dificile, pe parcursul mai multor ore, din cauza traseului montan accidentat, traseul fiind acoperit cu zăpadă afânată, cât şi din pricina condiţiilor meteorologice neprielnice, existând o atenţionare meteo cu privire la intensificări ale vântului care la rafală vor atinge 75-80 km/h”, a precizat Iulian Pătru.
„Cei cinci răniţi, recuperaţi, sâmbătă seara, au fost predaţi echipelor medicale şi au fost transportaţi doi la Centrul de Primiri Urgenţe Haţeg şi trei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Hunedoara”, a precizat maiorul Claudiu Iacob.
Medicul Horia Talfeş, despre victimele avalanşei, aduse la Spitalul din Hunedoara
Filmul tragediei
Autorităţile au reconstituit împrejurările care au provocat tragedia petrecută sâmbătă, în apropiere de vârful Peleaga (2.509 metri) din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.
Alerta privitoare la avalanşa produsă a fost înregistrată sâmbătă, la ora 14:25, printr-un un apel la Numărul Unic de Urgenţă 112, în care autorităţile erau anunţate despre un accident în zona montană, în Munţii Retezat. Un grup de 7 persoane a fost surprins de o avalanşă în zona Vf. Peleaga, dintre care trei copii şi patru adulţi.
Grupul plecase sâmbătă, de la primele ore ale dimineţii spre Vârful Peleaga, însă înaintea sa un alt grup numeros de turişti urcase pe traseu de la cabana Genţiana, ambele fără să ţină cont de avertizările cu privire la riscul producerii unor avalanşe.
„Sâmbătă dimineaţa, pe munte se aflau două grupuri: un grup de 51 de persoane, care se afla un pic mai sus, pe munte, de grupul de şapte persoane, ambele mergând pe acelaşi traseu. Grupul mare, fiind pe traseu mai sus de grupul de şapte persoane a observat când s-a produs avalanşa, auzind şi strigătele de ajutor. Au coborât spre ei. Acolo i-au identificat pe cei cinci răniţi şi pe cei doi copii, care au rămas acolo. Răniţii au luat hotărârea să coboare cu grupul de 51 de persoane spre Refugiul Genţiana. Pe drum grupul s-a întâlnit cu echipele de la Salvamont, care urcau spre zona respectivă. Toţi cei 56 de oameni aflaţi pe munte au fost preluaţi de salvatori şi au fost coborâţi în siguranţă la refugiul Genţiana, iar de acolo, cei cinci, au fost preluaţi şi coborâţi la punctul Cârnic, unde se aflau restul mijloacelor de intervenţie. De acolo, roniţii au fost preluaţi de echipajele medicale şi transportaţi la spitale. Cei 51 au rămas peste noapte la refugiul Genţiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale”, a declarat, pentru adevarul.ro, maiorul Claudiu Iacob, reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, a declarat că prezenţa grupului numeros, deplasându-se în şir indian prin zăpada de peste un metru, a crescut riscul producerii avalanşei.
De altfel, salvamontiştii din judeţul Hunedoara au atras, de vineri, atenţia asupra pericolului „iminent” de producere a unor avalanşe în masivele Parâng şi Retezat. Salvamontiştii avertizau că stratul de zăpadă proaspătă care s-a aşternut în ultimele zile măsoară aproape un metru la altitudini mari şi în zonele de creastă. În plus, le recomandau turiştilor să rămână în apropierea cabanelor şi să evite traseele de creastă sau schiul de tură.
Zona în care s-ar fi produs avalanşa (FOTO: Lucian Ignat, octombrie 2016)
Potrivit meteorologului ANM Mihai Huştiu, riscul de avalanşă în zona munţilor Retezat a fost crescut la 5, încă de vineri, 21 aprilie, pe o scală de la 1 la 5.
Lacul Bucura, una dintre principalele atracţii turistice din Munţii Retezat, este situat la o altitudine de 2.040 de metri şi este înconjurat de numeroase vârfuri montane.
Zona Bucura - Poiana Pelegii FOTO negura-istoriei.blogspot.ro
Vă recomandăm şi:
Marele baraj din Retezat a fost unul dintre cele mai importante proiecte energetice realizate în comunism. Statul român a cerut un împrumut de 50 de milioane de dolari Băncii Mondiale pentru a finanţa investiţia estimată la 250 de milioane de dolari, însă în notele secrete ale unor oficiali americani, proiectul era prezentat ca fiind unul extrem de dăunător pentru mediu.
Parcul Naţional Retezat nu a fost ocolit de firmele care exploatează lemnul, iar adesea organizaţiile de mediu şi societatea civilă au reclamat că au avut loc defrişări în aria protejată. Rapoartele Direcţiei Silvice confirmă tăierile din fondul forestier, dar reprezentanţii instituţiei şi cei ai Parcului Naţional retezat spun că nu există motive de îngrijorare.
Lacul Gura Apelor din Retezat atrage un număr mare de turişti, iar unul dintre cele mai spectaculoase locuri de popas ale sale este cascada. În ultimele săptămâni, ploile abundente au făcut ca nivelul apei să crească şi să transforme astfel priveliştea din Retezat.
O serie de fotografii realizate de pictorul Dan Vifor Pichiu, fost alpinist de performanţă, înfăţişează Retezatul anilor 1960 în întreaga lui splendoare. Unele imagini prezintă şi partea mai puţin ştiută a muntelui – locul unde puteai vedea schiori coborând goi pe pârtiile nebătătorite ale Retezatului.