Ajutor de minimis pentru operatorul Aeroportului Brașov. Plecarea Dan Air la Bacău face Consiliul Județean Brașov să ia măsuri

0
Publicat:

După ce Dan Air a decis să mute zborurile de pe aereoportul de la Brașov pe cel de la Bacău, Consiliul Județean Brașov a decis să facă demersuri pentru a putea acorda ajutor de minimis.

Demersuri pentru acordarea ajutorului de minimis FOTO Ioan Buciumar
Demersuri pentru acordarea ajutorului de minimis FOTO Ioan Buciumar

Decizia ROMATSA ca programul Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav să fie mărit de la 12 la 16 ore abia din 15 ianuarie 2024 a nemulțumit profund compania Dan Air, cea care operează cele mai multe zboruri de la Brașov.

Astfel, operatorul aerian a anunțat că, din 13 decembrie 2023, își mută zborurile de la Brașov pe aeroportul de la Bacău. Chiar și unele dintre zborurile efectuate până în data de 13 decembrie vor putea avea decolarea sau aterizarea la Bacău, spre nemulțumirea pasagerilor care și-au cumpărat bilete știind că vor utiliza Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav.

Unul dintre motivele pentru care Dan Air a ales Bacăul a fost că, aici, Consiliul Județean Bacău a obținut un ajutor de minimis pentru funcționarea aeroportului, astfel că fiecare companie primește o subvenție care să o ajute să-și acopere cheltuielile și să poată obține profitul pentru care își desfășoară activitatea.

Schemă de minimis pregătită și la Brașov

După anunțul celor de la Dan Air, Consiliul Județean Brașov a reacționat și a anunțat că pregătește deja o schema de minimis care să vină în ajutorul operatorilor aerieni și care să fie aprobată de către Comisia Europeană.

Potrivit preşedintelui Consiliului Județean Braşov, Todorică Șerban, acordarea acestui ajutor care are drept scop stimularea companiilor aeriene în vederea creşterii traficului de pasageri şi a numărului de destinaţii operate, aşa cum se întâmplă în cazul altor consilii judeţene din ţară care deţin aeroporturi, se va realiza şi la Braşov, imediat ce vor fi parcurse toate etapele prevăzute de lege.

Acordarea schemei de minimis reprezintă numai o componentă a strategiei Consiliului Judeţean Braşov pentru atragerea de noi operatori. Astfel, Şerban Todorică a amintit că administraţia judeţeană braşoveană, alături de conducerea Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, face demersurile pentru ca aeroportul de la Braşov să funcţioneze 24 de ore din 24 de ore.

Șerban: „Consiliul Județean sprijină aeroportul”

Consiliul Judeţean Braşov continuă să rămână alături de Aeroportul Internaţional Braşov, atât prin faptul că alocă finanţările necesare acoperirii cheltuielilor de funcţionare ale Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, cât şi prin demersurile realizate în vederea extinderii programului de funcţionare de la 12 la 16 ore, începând cu data de 15 ianuarie 2024. Sprijinim activitatea Aeroportului cu tot ceea ce depinde de noi, dar în limitele impuse de lege”, a precizat Todorică Șerban.

Liderul județean susține că toată lumea și dorește o activitatea mai intensă a aeroportului, dar operatorii sunt firme private, care se supun legilor pieței și rentabilității economice. Deciziile privind reducerea sau creșterea activității au legătură cu calculul financiar, iar Consiliul Județean poate doar să ofere facilități tuturor operatorilor, fără discriminare.

În altă ordine de idei, parcarea de 175 de locuri de la Aeroportul Internațional Brașov nu mai este gratuită. Cei care stau cel mult 6 ore plătesc 5 lei pe oră, între 6 și 12 ore costă 45 de lei, între 12 și 24 de ore, 60 de lei și pentru fiecare zi se adaugă câte 50 de lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite