Grindeanu anunță că terminalul de Plecări externe al Aeroportului Timișoara va fi gata primăvara viitoare

0
Publicat:

Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, că lucrările la noul terminal de Plecări externe al Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara este gata în procent de 75%, și lucrările vor ajunge la 98% până la finele anului.

Aeroportului Internaţional Timişoara
Terminalul Plecări externe al Aeroportului „Traian Vuia” vor fi gata în primăvară Foto: Ștefan Both

Grindeanu a subliniat că prioritatea sa este finalizarea tuturor proiectelor care sunt pentru Aeroportul Timişoara şi care însumează circa 100 de milioane de euro, pentru a putea fi decontate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care se încheie la sfârşitul acestui an, pentru sectorul aviaţiei.

Termenul limită de finalizare a investiţii este de 17 ianuarie 2024, sunt convins că până la finele anului va fi decontată pe fonduri europene o sumă care reprezintă 98% din totalul investiţiei. Acum suntem la 75% din lucrare, dar până la sfârşitul anului se va termina, până anul viitor urmând să se finalizeze chestiunile de finisaj. Pe mine mă interesează ca toate aceste proiecte care sunt pe Aeroportul Timişoara, şi care însumează circa 100 de milioane de euro, să poată fi decontate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) care se încheie la sfârşitul acestui an. Pentru că pe viitorul Program Operaţional de Transport (POT) nu se pot deconta sume pe domeniul aviaţiei. În acelaşi procent, de peste 97% din aceste sume pe proiecte câştigate de aeroport sunt decontate până la sfârşitul anului (toate investiţiile din jurul aeroportului plus echipamentele, n.r.); este un lucru bun, cheltuindu-se bani europeni în proporţie foarte mare”, a detaliat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a mai anunţat că vineri a fost lansată licitaţia pe SEAP pentru legătura feroviară dintre Aeroportul Internaţional Timişoara şi Gara de Est Timişoara, ceea ce înseamnă o relaţie de circa 10 kilometri.

„În zilele următoare va fi relansată licitaţia pentru descărcarea pe autostrada A1 de la Sânandrei. Termenul pentru ambele proiecte, de depunere de oferte, este începutul lunii decembrie. Tot în decembrie, va fi lansată investiţia pentru centura vest a Timişoarei, pe patru benzi. S-a terminat Studiul de fezabilitate”, a punctat Grindeanu.

Structura de metal a noului terminat al AIT este ridicată, acum se lucrează în interior. De asemenea, a fost săpat tunelul care va conecta terminalul de Plecări externe de cel de Sosiri externe, funcţional deja.

Terminalul de Plecări Externe va avea o suprafaţă construită de 12.000 de metri pătraţi, şase filtre de securitate, 18 ghişee check-in şi şase porţi de scanare automată a documentelor. Investiţia se ridică la 184 de milioane de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite