Descindere DNA la Primăria Botoșani. Edilul Cosmin Andrei a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de corupție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au descins la Primăria Botoșani. Edilul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost dus la audieri, la Suceava. Biroul său a fost sigilat. Ancheta DNA ar viza angajări ilegale, preferențiale, la Direcția de Taxe și Impozite Botoșani.

Primarul municipiului Botoșani a fost dus la DNA pentru audieri FOTO Adevarul
Primarul municipiului Botoșani a fost dus la DNA pentru audieri FOTO Adevarul

UPDATE:

Procurorii DNA au remis presei un comunicat prin care detaliază motivele pentru care primarul municipiului Botoșani este anchetat penal. Acesta a fost sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzat de fapte de corupție.

Redăm mai jos conținutul comunicatului DNA, integral:

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 124/VIII/3 din 2 februarie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 02 februarie 2024, a inculpatului:

ANDREI COSMIN-IONUȚ, primar al municipiului Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuț, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituția pe care o conducea.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv.

Inculpatului Andrei Cosmin-Ionuț i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care: să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanța de judecată) și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

ȘTIREA INIȚIALĂ:

DNA-ul face ravagii la Botoșani. După ce la finele anului trecut a ridicat mai mulți angajați și foști directori ai Spitalului Județean, pentru concursuri trucate și șpagă la angajare, vineri dimineață, procurorii anti-corupție au ajuns și la Primăria Botoșani.

Ofițerii de la Direcția Generală Anticorupție au percheziționat biroul primarului și au purtat discuții cu edilul. După aceea biroul edilului a fost sigilat.

Cosmin Andrei a fost condus la sediul DNA Suceava. Procurorii DNA au descins și la Direcția de Taxe și Impozite Locale. Se bănuiește că ar fi vorba de angajări preferențiale la Taxe și Impozite. Revenim cu detalii. 

Știre în curs de actualizare.

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite