Dracula, simbol al  întregii  Văi a Bârgăului. Senatorul Dorin Dobra vrea un festival dedicat lui Dracula în Pasul Tihuţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekend-ul acesta, în Pasul Tihuţa s-a desfăşurat o sesiune de valorificare a Văii Bârgăului, numită de organizatorul său Dorin Dobra „Ţinutul lui Dracula”. Senatorul Dorin Dobra are planuri mari pentru Valea Bârgăului, dorind să asocieze romanul Dracula de meleagurile bistriţene, idee care, se pare, o încântă inclusiv pe Maria Grapini, ministrul Turismului.


Astăzi s-a încheiat sesiunea de valorificare a Văii Bârgăului, numită de senatorul Dorin Dobra „Ţinutul lui Dracula”, după ce timp de două zile autorităţi locale, ONG-uri sau reprezentanţi ai mediului de afaceri din turism au venit cu zeci de idei de promovare a acestei zone.

Senatorul îşi doreşte ca această zonă să fie legată de romanul ”Dracula” al lui Bram Stoker, având în vedere faptul că acesta îşi localizează acţiunea tocmai în Borgo Pass (sau Pasul Tihuţa). Tocmai pe acest roman se mizează, având în vedere faptul că alte obiective precum Castelul Bran sunt asociate cu domnitorul Vlad Ţepeş.

Potrivit romanului, personajul principal Jonathan Harker a ajuns iniţial în Bistriţa, unde a petrecut noaptea la hotelul Coroana de Aur. Aici a primit o scrisoare de la contele Dracula, care îl direcţiona spre Pasul Tihuţa, unde avea să se petreacă mare parte din acţiunea romanului.

Pentru a marca locul unde a poposit personajul principal din romanul „Dracula”, Alexandru Misiuga, considerat „guvernatorul mitului Dracula”, a inaugurat în 1983 Hotel Castel „Tihuţa” în pasul cu acelaşi nume, inspirându-se din romanul lui Bram Stoker. 

Locaţia, care şi-a schimbat între timp numele în ”Hotel Castel Dracula”, atrage încă de la inaugurare turişti din toate colţurile ţării care pornesc în căutarea locaţiilor din romanul Dracula. Aici a fost întâmpinată vineri şi Maria Grapini,ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului,  care a primit cu entuziasm şi deschidere ideile pregătite pentru Valea Bârgăului.

Până la începutul lunii iulie, echipa care a lucrat la acest proiect trebuie să pregătească un filmuleţ de prezentare a Văii Bârgăului, care va fi promovat la un congres internaţional de turism, care se va desfăşura în perioada 1-3 iulie la Bucureşti. De asemenea, ministrul Turismului, Maria Grapini a promis că zona va fi inclusă în ofertele turistice naţionale.

Printre ideile pe care senatorul Dorin Dobra le vede materializate sunt „Festivalul Dracula”, care ar urma să se desfăşoare cel mai probabil în toamna acestui an, în preajma sărbătorii de Halloween. De asemenea, acesta ia în calcul şi două porţi de intrare şi respectiv ieşire  din „Ţinutul lui Dracula” personalizate.

De mitul lui Dracula urmează să fie legate şi obiectivele turistice din zonă, printre acestea numărându-se „drumul romanilor” pavat cu lespezi din piatră sau „drumul împăratului”, care şi-a primit numele pentru că a fost „bătut” în vizitele sale prin judeţ de către Împăratul Iosef al II-lea. „Drumul Împăraţilor” apare şi pe harta iosefină, pe cea austriacă din 1817, dar şi pe cea ungară din anul 1891.

„Îl iau pe Dracula în spinare şi cu el mă duc până în Bucureşti şi înapoi şi vedem ce iese,” a precizat în cadrul întâlnirii de astăzi, Dorin Dobra.

Potrivit primarului Vasile Dologa, care păstoreşte comuna Tiha Bârgăului încă din anul 1992, aceasta este singura discuţie despre promovarea acestei zone care nu numai că a ajuns la urechile ministrului Turismului, ci chiar a determinat-o pe Maria Grapini să facă unele promisiuni vis-a-vis de această zonă.

Vă mai recomandăm:

FOTO Hotelul în care ar fi poposit personajul principal din Dracula, uitat de autorităţi şi ignorat de locatari

FOTO Amenajarea drumului care leagă Transilvania de Moldova prin Pasul Tihuţa, poruncită de Consiliul de Război de la Viena în 1812

FOTO Cea mai nouă staţiune din Bistriţa-Năsăud îşi primeşte turiştii cu „şosele minate” şi căderi de stânci

 

 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite