Huffington Post: România turistică, mina de aur ascunsă a Europei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este cea mai populară atracţie turistică a lumii, fluxul de turişti fiind relativ mic comparativ cu cel existent în alte destinaţii europene. Dar acest lucru nu este neapărat ceva rău, din contră, înseamnă că sunt o mulţime de locuri minunate care de abia aşteaptă să fie umplute cu amintiri, poveşti şi aventuri, scrie jurnalista Lizzie Davey, pe Huffington Post.

Este foarte amuzant, pentru că la un moment dat, industria turistică din România era înfloritoare. Înainte de anii 90, ţara era o destinaţie turistică importantă pentru turişti, iar zona Mării Negre era, în anii '60, un loc comercial intens circulat. Din păcate, situaţia economică şi politică ulterioară a reprezentat blocarea oricărei potenţiale idei de succes, notează Lizzie Davey, într-o postare de blog pe site-ul Huffington Post.

Dintr-odată, standardul de viaţă a scăzut vizibil din cauza declinului economic, iar ţara a fost nevoită să se bazeze, mai degrabă, pe proprii cetăţeni în turismul intern decât pe vizitatorii străini. În consecinţă, timp de mulţi ani, economia turismului nu a evoluat, destinaţiile româneşti devenind competitori uşor de depăşit de către alte locuri turistice din Europa.

„Dar acum se pare că România începe să urce din nou în top. Într-o perioadă în care turiştii îşi doresc mai mult de la o vacanţă, decât să zacă pe o plajă şi să facă karaoke beţi, partea misterioasă a României se dovedeşte a fi un mare succes. Turiştii aleg din ce în ce mai mult să viziteze locuri mai puţin exploatate din lume, iar România este practic nedescoperită, deşi resursele bogate şi variate fac cu ochiul oamenilor”, scrie Davey.

Putem spune că România este într-un fel o mină de aur ascunsă, în industria turismului. Se poate mândri cu o largă gamă de situri naturale sau făcute de oameni care deschid un milion de oportunităţi. Se află doar în aşteptarea momentului potrivit, şi acel moment pare să fie acum.

Să ne uităm la ce diferenţiază o destinaţie turistică bună de una cu băutură ieftină (deşi şi România este obligată să asigure acest lucru). E nevoie de o istorie interesantă, o selecţie bună de monumente şi clădiri lângă care să te poţi fotografia, un sistem de transport relativ decent, toate având în spate un decor care să nu semene deloc cu grădina de acasă a turistului.

„Şi acum să unim punctele. Este ok să afirmăm că România are una din cele mai interesante istorii din Europa, precum şi câteva legende folclorice de care se poate să fi auzit (cine nu-l ştie pe Dracula?) şi trebuie numai să ne uităm la selecţia de castele, biserici şi capodopere ale arhitecturii ca să ne entuziasmăm la gândul unor poze lângă ele. În plus, în timp ce Costa del Sol devine încet încet un oraş aglomerat de clădiri înalte de apartamente, România este toată numai dealuri line, păduri dese şi drumuri întortocheate”, continuă Lizzie Davey.

Cel mai surprinzător şi minunat lucru este totuşi că turiştii beţi şi muncitorii istoviţi sunt înlocuiţi cu localnici primitori, ospitalieri, care sunt dispuşi să te ajute cu orice, chiar dacă nici nu ai apucat să întrebi. De fapt, aş merge mai departe de atât şi aş spune că România a fost cea mai prietenoasă ţară pe care am vizitat-o până acum şi cred că asta se datorează foarte mult şi  lipsei turiştilor. Ştiţi cum e; în locurile cele mai vizitate, muncitorii şi localnici devin iritaţi de turiştii care se tot opresc şi fac poze. În România, totuşi, cetăţenii par să afişeze o încântare naturală că eşti interesat de ţara lor.

E foarte păcat că a avut parte de o presă atât de negativă în ultima vreme, care s-a concentrat exclusiv pe fluxul de imigranţi care a plecat în zonele mai bogate din Europa. Da, este încă o ţară săracă  şi acest lucru se vede dacă te uiţi în jur. Se vede în clădirile care trebuie renovate, în cerşetorii de pe stradă şi în haitele de câini care populează oraşele. Dar aceste lucruri pălesc în faţa prieteniei oamenilor, frumuseţii zonei rurale şi a fascinantei istorii care de abia aşteaptă să fie descoperită.  

Turiştii au început să îşi dea seama de lucrurile acestea. La Castelul Peleş din Sinaia, un grup mare de copii şi familii de români, precum şi un număr semnificativ de turişti germani se bucurau împreună de privelişte şi de arhitectura atractivă. Pariul meu este că e doar o chestiune de timp până când România va începe să figureze în lista destinaţiilor turistice principale. Tot ce sper este să nu îşi piardă candoarea şi frumuseţea naturală în acest proces, conchide Lizzie Davey, în postarea sa de blog de pe ediţia britanică a site-ului Huffington Post.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite