FOTO Cea mai nouă staţiune din Bistriţa-Năsăud îşi primeşte turiştii cu „şosele minate” şi căderi de stânci
0Peisajele oferite de Munţii Bârgăului şi lacul Colibiţa au determinat autorităţile locale să facă tot posibilul să primească statul oficial de staţiune. Titulatura de „staţiune” va fi primită cel mai târziu anul viitor, însă drumul care va purta turiştii spre rai este bombardat cu gropi şi ameninţat de stânci care nu de puţine ori cad pe carosabil.
Colibiţa, cea mai nouă staţiune din Bistriţa-Năsăud
Zona cunoscută sub numele de Colibiţa, una dintre cele mai vizitate din judeţ încă de pe vremea comuniştilor, este la un pas de a deveni staţiune. Potrivit primarului comunei Bistriţa Bârgăului de care ţine acest minunat colţ de rai, documentaţia va fi gata anul acesta.
„Am finalizat planul de urganism general. Mai avem nevoie de o farmacie aici, de o analiză a ozonului, dar şi de una a sărurilor minerale din zonă. Pe urmă putem să depunem documentaţia,” precizează primarul comunei Vasile Laba.
Lacul de acumulare Colibiţa este situat la 38 de kilometri de municipiul Bistriţa şi îşi are începuturile în anul 1850. Atunci în locul lacului de acumulare era o vale, care făcea cu ochiul locuitorilor Văii Bârgăului, care au început încet, încet să-şi ridice case în locaţia până atunci prea puţin călcată de om.
În anul 1979 satul Colibiţa este strămutat în apropiere şi îşi schimbă numele în Miţa, pentru a face loc unui lac de acumulare, care nu va face altceva decât să facă zona mai specială şi mai atractivă pentru turişti.

După construirea lacului de acumulare, care practic a fost amenajat în valea unde se afla satul Colibiţa, în zilele secetoase putându-se observa chiar şi turla vechii biserici, spun localnicii, încep să apară primele vile de vacanţă pe malurile acestuia.
Drumul spre rai, bombardat de gropi şi încercat de căderi de stânci
DJ 173 A, şoseaua care poartă turiştii spre peisajele mirifice de la Colibiţa însă este bombardată de gropi, iar căderile de stânci îi obligă pe şoferi să fie cu ochii în patru. Drumul care leagă Colibiţa de Mureşenii Bârgăului a fost construit încă din 1869, pentru transportul de material lemnos, şi tot de atunci sunt probleme cu alunecările de teren şi căderile de stânci.
Aceste probleme au fost „prezise” şi de renumitul Moş Gabriş, care susţinea că drumul care duce la lacul de acumulare Colibiţa va avea probleme cu alunecările de teren. Potrivit prezicătorului această şosea nu va fi niciodată gata pentru că „Dumnezeu e supărat pe oameni”.

Atât CNADNR, cât şi autorităţile judeţene par să ţină cont de prezicerile lui Moş Gabriş, drumul arătând ca după bombardamente, deşi până acum a înghiţit nu mai puţin de 5 milioane de lei. Mai mult, porţiunea de 5,5 kilometri reabilitată în 2011 cu 5 milioane de lei pare deja să aibă probleme.
Gropile care te însoţesc pe tot traseul ce duce la Colibiţa sunt însoţite de căderi de stânci şi alunecări de teren, care în unele locuri „muşcă” serios din şosea. Potrivit primarului Vasile Laba problema gropilor va fi rezolvată anul acesta, însă nu printr-o reabilitare ca la carte, ci cu ajutorul clasicelor plombări...
Vă mai recomandăm:
Cum a dispărut şi renăscut una dintre cele mai vizitate localităţi din Bistriţa-Năsăud
FOTO Colţul de rai de la Arcalia