FOTO Hotelul în care ar fi poposit personajul principal din Dracula, uitat de autorităţi şi ignorat de locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar în inima municipiului Bistriţa zace o casă veche, unde până în 1948 a funcţionat un luxos hotel. Povestea sa este cu atât mai interesantă, cu cât aceasta apare în romanul „Dracula“. Autorităţile au semnalizat clădirea printr-o plăcuţă şi cam atât, iar locatarii încearcă să fugă de „dărâmături” în ciuda valorii istorice a imobilului.


„Coroana de aur” şi Dracula

În imobilul construit în 1880-1884, situat chiar în inima centrului istoric al municipiului, a funcţionat unul dintre puţinele hoteluri din Bistriţa. 

S-a numit pe rând „Regele Ungariei”, „Coroana Regală” sau „Coroana de Aur” şi mai apoi „Hotelul Hoffman” şi a fost unul dintre cele mai apreciate din municipiu, potrivit istoricilor.


Acesta şi-a pierdut funcţiunea de hotel după 1948, când a fost transformat în sediul unei societăţi comerciale, iar mai apoi în cel mai mare magazin de stofe din municipiu. Ulterior, spaţiul a fost partajat şi vândut bistriţenilor interesaţi.


Potrivit locatarilor care au auzit câte ceva despre imobilul pe care îl ocupă, hotelul a fost condus de saşi, iar mai apoi de evrei, reprezentând cea mai exclusivistă unitate de cazare din Bistriţa. Mai mult, băuturile alcoolice comercializate în restaurantul de la parterul hotelului erau făcute chiar la subsolul imobilului, unde era amenajată o mică distilerie.

image


Povestea acestui imobil este cu atât mai interesantă cu cât locaţia apare în romanul Dracula, al lui Bram Stoker. Cum a ajuns scriitorul irlandez să plaseze o părticică din acţiunea romanului tocmai în inima Bistriţei? Ei bine, se pare că scriitorul irlandez nu a fost niciodată în România, locaţiile fiindu-i descrise de consulul României în Scoţia şi fiind inspirate din poveştile germane despre Vlad Ţepeş.


Potrivit romanului, Jonathan Harker, personajul principal din „Dracula” poposeşte într-una din seri în drumul său spre Pasul Tihuţa la hotelul „Coroana de Aur” din Bistriţa: „Contele Dracula îmi indicase hotelul „Coroana de Aur” care, spre marea mea bucurie, era o autentică clădire veche, căci fireşte, voiam să văd şi să cunosc ceea ce caracteriza ţara”, se arată în roman.

Hotelul semnalizat şi...uitat

Imobilul a intrat în atenţia autorităţilor locale anul trecut, când primarul s-a gândit că ar putea să profite de romanul Dracula pentru a atrage turişti. Interesul său s-a materializat printr-o plăcuţă care semnalizează faptul că pe acolo a trecut Jonathan Harker şi cam atât...Deşi primarul Ovidiu Creţu declara la acea vreme faptul că şi-ar dori să achiziţioneze imobilul şi să-i redea strălucirea de altădată, până în acest moment nu s-a făcut nimic în acest sens.

hotel coroana de aur  8


Clădirea este locuită de cel puţin 10 familii, făcându-şi loc de curând şi câteva societăţi comerciale care profită de poziţionarea centrală a acesteia. În ciuda transformării sale, imobilul încă mai păstrează câteva detalii care confirmă faptul că acesta adăpostea unul dintre cele mai renumite unităţi de cazare din municipiu.


Doamna Sabina Pieptar, care acum are 70 de ani, locuieşte în imobilul în cauză din anul 1973 şi a auzit şi ea câte ceva despre istoria hotelului, de la un evreu care a lucrat cu soţul său. Nu se lasă însă impresionată de încărcătura istorică a clădirii, susţinând că ar vrea să se mute din imobilul vechi aflat într-o stare vizibilă de degradare, mai ales primul etaj.


Viorica Sibian s-a mutat în imobil în urmă cu trei ani şi îi pare rău că a făcut această investiţie, susţinând că banii, deloc puţini,  pe care i-a băgat în renovarea spaţiului de la parterul clădirii îi ajungeau să cumpere o casă cochetă la periferia municipiului.

Vă mai recomandăm:

FOTO: Clădirea istorică Casa cu Lei, regina balului. Din toaletă şi adăpost pentru oamenii străzii, centru de artă tradiţională

Se întâmplă în centrul istoric al Bistriţei: primăria demolează, vecinul reface

 

 




 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite