Situație hilară în Maramureș. Ordin de ministru pentru mutarea unui cuib de berze

0
Publicat:

În curând încep să vină berzele, iar un maramureșean a decis să le declare război. Nu tuturor berzelor, ci doar acelora care și-au făcut cuib pe stâlpul de electricitate de la poarta lui.

Cuibul de berze care l-a deranjat pe maramureșean va fi mutat  FOTO Captură video Observator
Cuibul de berze care l-a deranjat pe maramureșean va fi mutat FOTO Captură video Observator

Gheorghe Sima din satul Sârbi, comuna Budești, Maramureș, s-a săturat de mizeria și gălăgia pe care o făceau înaripatele la poarta lui. „Nu puteam dormi noaptea, la poarta mea era mereu mizerie. Nu puteam nici să îmbrac o haină bună că nu știam când mă trezesc cu mizerie în cap”, spune omul încă supărat. „Nici nu puteai intra la mine în curte din cauza mizeriei. Și șerpi au adus”, mai spune el.

Astfel, a început demersurile pentru a muta cuibul. „Am făcut cerere la Electrica, dar au spus că nu e de competența lor, ci să merg la Protecția animalelor”, mai povestește el. Însă nici acolo nu a găsit rezolvare la problema lui. „Ei m-au trimis la Mediu”, mai spune el.  

Din ușă-n ușă, până la Ministerul Mediului

Astfel, din ușă-n ușă, după ce a trimis sesizări la Garda de Mediu și la Protecția Mediului, a ajuns să trimită o solicitare în acest sens la Ministerul Mediului, de unde în urmă cu câteva zile a primit răspuns, respectiv un Ordin de ministru pentru mutarea cuibului. Conform ordinului însă, acesta nu poate fi mutat la o distanță mai mare de 100 de metri.

Cuibul de berze va fi mutat prin ordin de ministru  FOTO Captură video Observator
Cuibul de berze va fi mutat prin ordin de ministru FOTO Captură video Observator

Acum problema care se pune este cine va duce la îndeplinire ordinul. „O să vedem cine o să pună în aplicare ordinul. Au zis că Electrica va trebui să-l pună în aplicare, dar cei de la Electrica, atunci când am făcut solicitarea, au zis că nu e de competența lor”, se mai plânge omul.

Cum, însă, ordinul spune clar că nu poate fi mutat la mai mult de 100 de metri, în cel mai bun caz, cuibul va fi mutat pe un alt stâlp, la o altă poartă, având în vedere că stâlpii și casele sunt situate de-a lungul unui drum județean.

De mine, să și-l ducă acasă, nu-mi pasă unde îl mută. Poate fi mutat mai jos. Nu mă interesează unde-l mută, doar să mi-l ia de aici. Nici poți dormi noaptea, nici poți să te îmbraci cu o haină, că nu știi când îți vine în cap”, se mai plânge el.

„Se aprobă relocarea cuibului”

Primarul localității spune că situația a ajuns un pic prea departe. „Am avut discuții cu proprietarul, el afirmă că berzele depozitează acolo tot felul de mizerii, resturi de animale, șerpi, și asta cauzează disconfort. Noi, ca primărie, nu suntem implicați. El a făcut sesizare la Garda de Mediu, la Protecția Mediului apoi s-au trimis documentele către Ministrul Mediului. S-a emis Ordinul nr. 296/2024, prin care se aprobă relocarea cuibului la maxim 100 de metri de locul actual, până în data de 25 martie”, confirmă primarul Simion Pop. „O să fie pe un stâlp al unui vecin și o să înceapă scandalul cu vecinul”, completează primarul.

Gheorghe Sima, maraureșeanul supărat pe berze   FOTO Captură video Observator
Gheorghe Sima, maraureșeanul supărat pe berze FOTO Captură video Observator

El a mai precizat că Electrica are capacitatea și utilajele necesare pentru a muta cuibul, însă au mai fost situații asemănătoare, ia berzele și-au mutat cuibul la loc.

Berzele sunt specie protejată de lege, astfel că distrugerea cuibului se sancționează conform legii, cu amendă între 30.000 și 60.000 de lei.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite