Berzele-vedetă din Răcari, urmărite pe internet, au un pui. Primarul: „Avem și o nepoțică. Pas cu pas spre independență“ VIDEO

0
Publicat:

Familia de berze de la Răcari (Dâmbovița), care poate fi urmărită în direct cu ajutorul unei camere de supraveghere, are un pui care este răsfățat. Berzele au devenit deja vedete.

Cuibul de berze din Răcari. FOTO Primăria Răcari
Cuibul de berze din Răcari. FOTO Primăria Răcari

Puiul de barză din cuibul de la Răcari a ieșit din ou în dimineața de 15 mai 2023.

Primăria Răcari din Dâmbovița a instalat pe stâlpul din faţa cuibului o cameră video, cu ajutorul căreia berzele pot fi urmărite live. Transmisiunile live, în direct, au loc pe pagina oficială a Primăriei Răcari şi orice vrea să observe habitatul natural al berzei trebuie să dea un click.

Iniţiativa îi aparţine primarului oraşului Răcari, Marius Caraveţeanu, care a luat decizia văzând că ani la rând, pasărea alege să poposească în acelaşi loc.

„Avem şi o nepoţică. Pas cu pas spre independență”, a fost reacţia edilului Marius Caravețeanu.

Barza a revenit la cuibul său în 28 martie 2023, iar de o scurtă perioadă de timp şi-a făcut apariţia şi un mascul. Camera de supraveghere a surprins cele două păsări cum se drăgălesc şi muncesc împreună la construcţia cuibului, care, în curând, va primi un nou oaspete.

Barza albă a fost evaluată ca fiind în grupa de „îngrijorare minimă“⁠ de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Schimbările în metodele agricole şi industrializarea au adus declinul şi dispariţia sa din unele părţi ale Europei în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Programele de conservare şi reintroducere⁠ în întreaga Europă au dus la reluarea reproducerii berzei albe în Ţările de Jos, Belgia, Elveţia şi Suedia. Are puţini prădători naturali.

Zeci de berze, pe un câmp din Buzău

Şoferii care au tranzitat drumul judeţean 203D, între Smeeni şi Maxenu din Buzău, au avut şansa de a admira un mic spectacol al naturii oferit de zeci de berze. Oamenii au oprit preţ de câteva minute pentru a le fotografia, deoarece, spun ei, le-au fost rare ocaziile de a da peste o asemenea privelişte.

Zeci de berze care au coborât din înaltul cerului şi au poposit preţ de câteva ore pe terenurile agricole din zonă.

Cel mai probabil, ele au coborât să se hrănească cu insectele scoase la suprafaţă de plugurile tractoarelor, care au început să are terenurile agricole după treierarea grâului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite