Când vine „barza” în era digitală?

0
0
Publicat:

E ușor de răspuns la această întrebare. Sigur că „barza” vine în epoca modernă, dar mai greu. „Zborul” îi este îngreunat de piedicile puse de noile provocări sau valori din societate. Tinerii vor mai întâi cariere și nu e nimic rău în asta. Doar că amână, uneori prea mult, vremea familiei și a copiilor. Tocmai de asta, „barza” nu mai poate veni fără sprijin în zborul său.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Europa îmbătrânește și trece printr-o criză demografică majoră. În toate țările se nasc mai puțini copii, iar cuplurile se confruntă cu mari probleme de sănătate. Infertilitatea afectează 1 din 6 cupluri la nivel european. În România, 1 din 5 cupluri are probleme cu fertilitatea din cauza alimentației nesănătoase, a stresului, a problemelor de sănătate sau a poluării. 

Accesul la tratamente pentru fertilitate este un obiectiv asumat la nivel european, iar dezbaterile politicilor și proiectelor în acest domeniu sunt foarte obiecte și calme. Scopul nu este doar creșterea natalității, ci și prevenirea și combaterea unei probleme de sănătate publică.

Am înțeles acest fenomen prin experiența personală, dar și a persoanelor din jurul meu. Infertilitatea afectează tinerii și nu doar femeile, așa cum ar crede toată lumea. Sunt la fel de mulți bărbați care au probleme.

Fertility Europe (FE) și Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproductive au elaborat, în luna iunie, un document de politici publice „Imperativul de acces egal la tratamente de fertilitate în Europa”. Fertility Europe (FE) este o organizație înființată în 2009 și care creează cadrul ca asociațiile pacienților preocupați de problemele de fertilitate să interacționeze și să acționeze în comun pentru susținerea drepturilor pacienților și reglementări mai cuprinzătoare de acces la tratamentul de fertilitate.

Acest document vine cu recomandări privind suportul financiar, educația și informarea cu privire la fertilitate: „garantarea accesului legal la tratament, fără nicio formă de discriminare, tuturor celor care au nevoie de el” sau „oferirea de fonduri suficiente pentru întreaga gamă de tratamente care permit oamenilor o șansă rezonabilă de a avea copii”.

Recomandarea fermă este ca statele membre să aibă în vedere politici prin care să asigure acces la tratament pentru toți cetățenii, ca parte a dreptului la sănătate sexuală și reproductivă. În România o problemă importantă este costul tratamentului, cuplurile recurgând inclusiv la împrumuturi de la bănci, rude sau prieteni.

Programul de sprijin al cuplurilor infertile pe care l-am inițiat ca primar general al Capitalei și pe care l-am extins la nivel național, ca ministru al Familiei, a provocat multe discuții. Au fost unii așa-ziși specialiști care au spus că statul nu trebuie să se implice, uitând totuși că este datoria instituțiilor publice să caute soluții pentru cetățeni.

Orice politică publică în acest domeniu trebuie să aibă în vedere două premise: ideea de familie s-a schimbat, iar știința și societatea au evoluat. Orice lege sau proiect trebuie să țină pasul și să reflecte aceste schimbări.

În ciuda tuturor piedicilor, sprijinul în valoare de 15.000 de lei, sumă care acoperă medicamentele și procedura de fertilizare, a crescut accesul la tratament. Deja 10.000 de cupluri sau femei singure au primit aprobare și au început deja procedurile. Câteva zeci de femei sunt însărcinate, iar primii copii se vor naște până la finalul anului.

În acest moment, 46% dintre cuplurile care nu pot obține o sarcină au mers la medicul specialist în infertilitate, față de doar 38% care apelau la doctori cu 5 ani în urmă. O treime dintre cupluri a obținut o sarcină în mai puțin de 1 an după tratamentele de infertilitate. Aceștia sunt indicatori care ne arată progresul făcut.  Într-adevăr este nevoie de un efort mai amplu pentru creșterea natalității, planuri există și le voi prezenta în viitor.  

Așadar, „barza” modernă nu-și mai poate face singură cuib și are nevoie de sprijin.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite