Familii întregi de ucraineni fug de război în România, cu copiii în cărucior sau de mână: „Ne îngrijorăm, dar ce-a fi, a fi” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de ucraineni au ajuns astăzi la vama Sighetul Marmaţiei sperând că vor scăpa de război. FOTO: Adevărul
Sute de ucraineni au ajuns astăzi la vama Sighetul Marmaţiei sperând că vor scăpa de război. FOTO: Adevărul

Sute de cetăţeni ucraineni au ajuns, joi, în România, prin Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmaţiei din Maramureş. Au feţe îngrijorate, sunt zgârciţi la vorbă, iar dacă-i întrebi, spun că vin în vizită în România.

 „Am venit să vedem Sighetul şi România, că nu le-am văzut de mult”, spune Marius, un tânăr dintr-un grup care tocmai a trecut de punctul vamal. 

Este uşor teribilist, specific vârstei, dar este evidentă starea de îngrijorare. Nu se grăbeşte să vorbească, dar în cele din urmă admite că se află aici din cauza situaţiei politice. „Avem rude la Cluj. Om vedea unde o să mergem, ne aşteptăm, odată, familia să treacă şi apoi vedem”. Întrebat dacă e îngrijorat, răspunde cu greu. „O leacă, da”.

Prin punctul de trecere al frontierei vin grupuri de oameni cu bagaje, în permanenţă. Nu sunt aglomerări, dar vin în permanenţă. Sunt familii întregi, cu copii în cărucior sau copii mai mari. 

Toţi vin grăbiţi şi nu spun o vorbă nimănui. De cealaltă parte a graniţei spun că sunt câteva zeci de maşini care aşteaptă să intre în ţară. Nu e aglomeraţie mare, dar este circulaţie destul de intensă.

Pleacă la muncă în Cehia

Mulţi dintre cei care au ajuns în România spun că vor să plece în Cehia. O femeie ce nu pare să aibă mai mult de 40 de ani aştepată lângă un morman de bagaje. O cheamă Liliana şi spune că merge la fiica ei. „Avem atâta neamuri aici! Dar noi ne ducem mai departe de aici. Mergem în Cehia. Avem acolo copii căsătoriţi”. 

Deşi nu pare, femeia spune că se apropie de 50 de ani, iar fiica ei, care este plecată cu soţul în Cehia la muncă, tocmai a anunţat-o că este însărcinată. „Ei îs duşi, acuma mergem şi noi, suntem două cuscre şi mergem la ei”. 

Totuşi, admite şi ea în cele din urmă că este îngrijorată. „Da. Dar poate nu-i nimic, numa aşa, cum vorbe’ lumea”, mai încearcă ea să se liniştească şi speră că va putea munci în Cehia.

Separat de mulţimea care s-a adunat lângă un bar din apropiere aşteaptă o femeie mai în vârstă şi un bărbat ce părea a fi fiul ei. Şi ei vorbesc româna şi tocmai au trecut prin punctul vamal. Bărbatul e sceptic şi nu este prea vorbăreţ, dar bătrâna e mai volubilă. 

„Am soţia în Cehia. Mergem la ea”, spune, totuşi, bărbatul. „Trabă (trebuie, n.r.) a mere, că are soţia acolo şi coconii (copiii, n.r.). Şi-o făcut viza ieri. Ne îngrijorăm, da ce-a fi, a fi”, spune femeia. Spun că sunt din Apşa, localitate din apropiere de graniţa cu România, de altfel, ca mai toţi cei întrebaţi.

Grup de turişti danezi, de urgenţă la aeroport în România

Un grup de turişti danezi ce se afla în Ucraina la schi, în staţiunea Bokvel, şi-a scurtat vacanţa şi a părăsit staţiunea de urgenţă prin PTF Sighetu Marmaţiei. Aceştia au spus că oricum cursele lor au fost anulate şi nu mai aveau cum să se întoarcă. Ei au fost preluaţi de un microbuz şi s-au întreptat spre aeroportul din Cluj Napoca, pentru a se putea întoarce acasă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O navă turcă, lovită în timp ce se îndrepta spre România

Declaraţie năucitoare a purtătorului de cuvânt al lui Putin: Moscova are ca obiectiv demilitarizarea şi eliminarea „naziştilor“ din Ucraina

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite