Ucrainenii din Odesa fug din calea ruşilor şi trec graniţa în Isaccea. Traficul de frontieră a crescut simţitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama Orlivka - malul ucrainean foto: CJ Tulcea
Vama Orlivka - malul ucrainean foto: CJ Tulcea

Din trei în trei ore, bacul aduce la Isaccea din ce în ce mai mulţi ucraineni din zona Odesa, Ucraina. Oamenii fug înspăimântaţi din calea ruşilor.

Dacă în dimineaţa de joi, 24 februarie 2022, era linişte în Punctul de Trecere al Frontierei Isaccea, în orele următoare au început să apară din ce în ce mai mulţi ucraineni care fud din calea ruşilor. Peste 100 de oameni au trecut cu bacul în România la ora 16.30, iar peste trei ore şi la noapte, oficialităţile române se aşteaptă să fie şi mai mulţi.

Oamenii îşi caută alte locuri unde să meargă, la rude, la prieteni, în România, Bulgaria sau alte ţări. „Nu sunt refugiaţi, în sensul că i-am luat noi în grijă într-un centru. Sunt oameni care fug de furia rusă”, spune Anastase Moraru, primarul oraşului Isaccea.

El a explicat că oamenii care vin din Ucraina se împart în două categorii de persoane: cei care vin cu transport auto şi cei care vin pe jos. Cei care vin cu maşina au toate formele legale şi merg mai departe, la destinaţia aleasă de ei. Cei care vin pe jos, şi nu au forme legale, intră într-un centru de triere a Poliţiei de Frontieră de unde sunt preluaţi de ISU şi sunt duşi într-un centru de cazare. Cei care au forme legale trec de vamă şi aici sunt preluaţi de maşinile unor rude, prieteni sau cunoscuţi. Sunt şi cei care aşteaptă să vină un mijloc de transport în comun să-i ducă la o destinaţie aleasă de ei. Pot cere să meargă într-un centru de cazare şi vor fi duşi. 

„Avem un centru pregătit pentru cei care o să vină mai târziu sau la noapte şi au nevoie de un spaţiu unde să stea până vor lua un mijloc de transport în comun. Le oferim apă, un ceai, astfel încât să poată aştepta la căldură. Dacă va fi nevoie, avem trei pensiuni în zonă şi avem şi sala de sport unde putem caza un număr mai mare de oameni”, spune Anastase Moraru. 

Primarul spune că sunt familii din Ucraina care au început să-şi întrebe prietenii din România dacă îi pot caza temporar. „În cazul în care creşte numărul celor care vor veni, am discutat cu primarii din comunele învecinate (Luncaviţa şi Niculiţel) să vedem dacă sunt oameni dispuşi să cazeze familii de ucraineni”, adaugă edilul de la Isaccea.

Vă recomandăm şi: 

Îngrijorare pentru românii aflaţi la mijlocul distanţei dintre Bucureşti şi Odessa. „Sperăm să nu ajungă la noi”

Suspecţi de furt căutaţi de poliţiştii tulceni, prinşi în trafic, în Ialomiţa

TulceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite