Primarul liberal Gheorghe Baban conduce comuna băcăuană Onceşti de 14 ani. „Nu voi pleca niciodată din PNL“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Gheorghe Baban (71 de ani) este liberal din 1990 iar din 2000 conduce comuna Onceşti. A fost ales primar de fiecare dată sub semnul săgeţii galbene iar în patru mandate se poate lăuda cu investiţii majore în comună. A construit cinci şcoli noi, două cămine culturale, o primărie, a asfaltat drumuri iar pe restul le-a pietruit, a pus clopote la biserici şi a adus „lumina“ pe drumurile comunei.

Primarul Gheorghe Baban a îmbrăţişat liberalismul imediat după Revoluţia din decembrie 1989. Sătul de comunism, de totalitarism, a realizat că vine o altă perioadă în istoria României. Din simpatizant PNL a ajuns în câţiva ani să intre în organizaţia de partid. „Sunt liberal cu acte în regulă din 1996. Organizaţia era condusă atunci de Valeriu Gheorghe (n.r. acum ambasador în Qatar) iar din 2004, de Romeo Stavarache. Indiferent de schimbările produse la nivelul partidului sau de posibilele avantaje, am rămas liberal. Sunt primar la al patrulea mandat“, ne-a declarat Gheorghe Baban.

Edilul nu a avut niciodată probleme cu legea, chiar dacă este primar de 14 ani şi a derulat mai multe investiţii majore. Este nemulţumit că fiind în opoziţie faţă de conducerea Consiliului Judeţean Bacău (preşedintele Dragoş Benea-PSD) a primit puţini bani la rectificare. Ultimile sume alocate au fost de 25 de mii de lei. „Sunt mulţumit de ceea ce am realizat în comună, de multe ori cu bani puţini. În perioada de când sunt primar am făcut o primărie nouă, două cămine culturale, cinci şcoli noi, am asfaltat patru kilometri de drum comunal cu fonduri europene, pe măsura 322, am electrificat satul Taula, am adus trei clopote noi la cele trei biserici importante din comună. Totodată, în această perioadă au fost reabilitate monumentele din Tarniţa şi Onceşti, am modernizat iluminatul public, când am venit primar era întuneric în comună, şi am pietruit drumurile din comună“, a spus Gheorghe Baban.

 Când a fost ales primar PNL, în anul 2000, în tot judeţul mai existau doar doi primari liberali. Acum este cel mai longeviv primar rămas sub stindardul liberal. După Război a suferit deoarece regimul i-a considerat părinţii chiaburi, pentru că aveau în proprietate suprafeţe mari de teren. „Au fost consideraţi chiaburi. Am fost mulţi copii la părinţi. Şi asta a contat, pentru ca regimul să fie totuşi mai blând cu noi“, a mai spus primarul Gheorghe Baban.

Averea primarului Baban

Potrivit propriei declaraţii de avere, Gheorghe Baban are două terenuri în intravilanul şi extravilanul comunei, care totalizează două hectare. Edilul are un apartament în municipiul Bacău, o casă în Onceşti dar şi alte construcţii, care funcţionează ca magazine/ moară. Conduce o maşină Skoda cumpărată în 2005, nu are bani în conturi dar nici datorii. A câştigat în ultimul an 48 de mii de lei: ca primar, 24 de mii de lei, din activităţi independente, 5 mii de lei, 7 mii din activităţile agricole iar pensia i-a rotunjit veniturile cu încă 12 mii de lei. Primarul liberal Baban are jumătate din acţiunile societăţii„ Moara cu Noroc SNC“, care activează în satul Tarniţa în domeniul morăritului. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite