Pedeapsă pentru violențele de la Valea Uzului. Ultrasul care a distrus o cameră TV, obligat la despăgubiri substanțiale

0
Publicat:

Bărbatul a deteriorat camera de filmat folosită de echipa de corespondenţi la Miercurea Ciuc a televiziunii publice din Ungaria și trebuie să plătească acum daune și o amendă ce totalizează 14.000 de lei.

Mii de persoane au fost implicate în incidentul de la Valea Uzului FOTO arhivă Adevărul
Mii de persoane au fost implicate în incidentul de la Valea Uzului FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Moinești l-a condamnat pe un bărbat care a participat la ocuparea cimitirului eroilor din Valea Uzului (Bacău) la plata unor despăgubiri de 12.600 de lei, la care se adaugă și o amendă de 2.000 de lei. În cazul în care nu va plăti, bărbatul riscă ca amenda să fie transformată în închisoare, potrivit g4media.ro. Decizia instanței nu este definitivă.

După incidentul violent care a avut loc pe 6 iunie 2019, în cimitirul militar de la Valea Uzului, Poliţia Română a deschis un dosar penal pentru distrugere.

Atunci, aproximativ o mie de cetățeni români de etnie maghiară au format un lanţ uman în jurul cimitirului unde sunt înmormântați militarii maghiari care au decedat în Primul Război Mondial, pentru a împiedica inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a parcelei românești despre care aceștia susțineau că ar fi fost amenajată ilegal.

La acel moment a existat suspiciunea că în mulţimea formată din câteva mii de români se regăseau şi tineri care păreau a fi ultraşii unor cluburi de fotbal. Aceştia au ocolit unităţile de jandarmi şi au reuşit să intre din spate în cimitir, au smuls porţile şi le-au deschis calea celorlalţi. După ce au pătruns în cimitir, au spart poarta tradițională secuiască, au scos din pământ şi au aruncat pe jos crucile improvizate din ramuri de alun cu numele militarilor maghiari (puse lângă crucile de beton din sola românească), iar persoana condamnată acum pentru distrugere a lovit cu o scândură a porţii camera de filmat a echipei de corespondenţi a televiziunii maghiare.

După evenimente, mai mulţi participanţi maghiari, dar și organizaţii şi instituţii maghiare au depus o plângere împotriva atacatorilor care au scandat lozinci naţionaliste.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite