Om de afaceri, pe lista Most Wanted a Poliției Române. Schema infracțională prin care a fraudat statul

0
Publicat:

Un fost consilier județean și om de afaceri din Bacău, Laurențiu Ganea, figurează pe lista celor mai căutați infractori ai Poliției Române. Bărbatul a primit 6 ani de inchisoare pentru evaziune fiscală, dar a dispărut fără urmă.

Laurențiu Ganea, pe lista celor mai căutați infractori din România FOTO Poliția Română
Laurențiu Ganea, pe lista celor mai căutați infractori din România FOTO Poliția Română

Omul de afaceri Laurențiu Ganea, fost consilier județean din partea PDL, a fost trecut de Politia Română pe lista „Most Wanted” a infractorilor. Recent, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.  

Procurorii DIICOT au demarat urmărirea penală în 2012 împotriva lui Laurențiu Ganea și a altor 17 oameni de afaceri sub acuzațiile de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. Abia în mai 2015, cei 18 inculpați au fost trimiși în judecată.

Anchetatorii au stabilit că schema infracțională a fost pusă pe picioare de Florentin Gorea, un cunoscut om de afaceri băcăuan, care se folosea de actele unor firme-fantomă pentru a le permite celorlalți oamenii de afaceri să plătească taxe mai mici statului român.

Metoda era extrem de simplă și eficientă. Antreprenorii din grupul infracțional achiziționau fictiv marfă de la firmele lui Gorea. De pildă, firma Euro Em SRL, administrată de Eugen Mihoc, a achiziționat prin circuitul fictiv amintit produse în valoare de peste 1,7 milioane de lei. A repetat apoi scenariul cu o tranzacție fictivă de peste 42.000 de euro.

Bico Industries, o altă firmă din circuitul infracțional, a făcut achiziții fictive de granule monocell de la firmele lui Laurențiu Gorea, în valoare de 287.707 lei.

La fel au acționat și ceilalți oameni de afaceri, printre ei fiind și fostul consilier județean Laurențiu Ganea, patronul firmei Roma-Gan Construct SRL. Rom-Gan Construct, firmă administrată de Ganea, a prejudiciat bugetul statului cu aproximativ 240.000 euro, prin tranzacțiile fictive cu firme aparținând lui Florentin Gorea.

Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul cauzat statului român prin achizițiile fictive amintite se ridică la 2, 2 milioane de euro. Lui Laurențiu Ganea i s-a redus sancțiunea penală de la 9 la 6 ani de închisoare, dar acesta este de negăsit pentru a fi încarcerat în vederea executării pedepsei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite