„Drumul morţii”, care leagă Bucureştiul de Moldova, va fi reconfigurat. Şapte persoane, printre care doi copii, au murit recent într-un accident rutier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şapte cruci după accidentul de pe E85 FOTO David Jonathan
Şapte cruci după accidentul de pe E85 FOTO David Jonathan

În urma numeroaselor accidente mortale produse în ultimele luni pe E85, autorităţile rutiere au hotărât să reconfigureze drumul european, supranumit şi „drumul morţii”. Şapte persoane au murit duminică, 25 iulie, printre care doi copii, iar alţi cinci oameni au fost răniţi după o coliziune frontală între un autoturism şi un microbuz, pe E85.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) intenţionează să creeze trei benzi – una pe un sens şi două pe celălalt, în loc de două benzi şi acostament pe fiecare parte, cum se circulă acum pe E85. Asta după ce a fost implementat un proiect pilot pe 10 kilometri ai drumului european care leagă Moldova de Bucureşti, iar pe acel transon nu au mai avut loc accidente mortale.

De amintit este că reconfigurarea drumului european se va face acolo unde infrastructura o va permite. Viteză legală pe E85 este în prezent de 100 de kilometri pe oră. Mulţi conducători auto ignoră limitarea de viteză şi se angajează în depăşiri periculoase care de multe ori se încheie cu tragedii.

Imaginea durerii

Aşa s-a întâmplat pe 25 iulie, când a avut loc un accident rutier înfiorător, ce a îndoliat două familii. Un cuplu din judeţul Suceava, şi-a pierdut trei membri din cinci, printre care doi copii.

Soţii Florin şi Ionela Huluţă locuiau de ceva vreme în Marea Britanie şi mergeau în vacanţă la Suceava, împreună cu cei trei copii ai lor. La ora 8.10 dimineaţa, în Mercedesul condus de capul familiei a intrat frontal, venind de pe contrasens, un microbuz 8+1, unde se afla o familie lărgită care se îndrepta spre litoral.

„Din primele cercetări efectuate de poliţişti, a rezultat că accidentul rutier s-a produs pe sensul opus de mers al autoturismului 8 +1 locuri. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor comiterii evenimentului rutier”, a declarat Cătălina Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

accident rutier Bacau sapte cruci

Şapte cruci după accidentul de pe E85 FOTO David Jonathan

În urma impactului devastator, Ionela Huluţă, în vârstă de 34 de ani şi doi dintre copii, în vârstă de 3 luni şi de 7 ani, au murit pe loc. Au supravieţuit copilul de trei ani şi tatăl, răniţi la rândul lor în cumplitul accident.

De partea cealaltă, bilanţul morţilor arată că a murit fiica în vâstă de 18 ani a şoferului vinovat de producerea accidentului, soţia acestuia, de 44 de ani, dar şi mama şi soacra conducătorului auto, de 65, respectiv  67 de ani. Şoferul microbuzului, fiul de zece ani şi prietenul fiicei sale au supravieţuit.

Separatoare între benzi

În cadrul proiect pilot amintit anterior, autorităţile au delimitat trei benzi pe zece kilometri – două pe un sens, una pe celălalt, iar pe acest tronson numărul morţilor a fost zero. Proiectul 2+1 dintre Sineşti şi Moviliţa va fi extins pe DN2, au anunţat reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„O normă tehnică pentru a transforma drumurile cu o bandă pe sens cu acostament în drumuri 2+1. În noiembrie anul acesta vom termina ghidul tehnic şi de la anul, 2022, vom trece la implementare şi extinderea proiectului pilot pe alte sectoare ale DN2 şi alte drumuri”, a declarat Flavius-Florin Pavăl, şeful serviciului Siguranţa Traficului din cadrul CNAIR. 

Potrivit acestor norme tehnice, conversia unui drum naţional cu două benzi într-un drum de tip 2+1 se va face acolo unde lăţimea cu tot cu acostamente este de 12 metri. Banda va avea cel puţîn 3,5 metri. Vor apărea separatoare între benzi, iar viteza de deplasare poate scădea până la 70-80 de kilometri pe oră pe unele porţiuni.

Trei prieteni au murit într-un accident de circulaţie pe E85, pe centura de ocolire a municipiului Focşani

Două persoane, soţ şi soţie, şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier, la Iaşi. Momentul impactului VIDEO

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite