De ce este bine să folosim mărar. Conține vitamine și furnizează din cantitatea zilnică de calciu, magneziu și zinc

0
Publicat:

Mărarul a devenit în timp unul dintre condimentele preferate, deoarece are și o serie de beneficii. Totodată, folosit de gospodine la mâncare dă o aromă aparte.

Mărarul este folosit și la salate FOTO Catena
Mărarul este folosit și la salate FOTO Catena

Cu numele latin Anethum graveolens  și originar din zona Marii Mediterane și vestul Asiei, mărarul  este un condiment delicatesă pentru salate - de castraveți în mod special- pentru maioneze, pește afumat, brânzeturi, ciorbițe și nelipsit la murături.

 Nutriționistul arădean Luminița Catană spune că este un remediu natural excelent ce conține: mangan; mărarul proaspăt verde furnizează 15- 20% din cantitatea zilnică de calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavina și zinc, contine Vitamina A și C, acid folic, flavoinoide, terpenoide, taninuri.

Contribuie la buna funcționare a creierului

 Mărarul  are următoarele beneficii: contribuie la bună funcționare a creierului; combate balonarea și crampele abdominale, scade riscul de afecțiuni cardiovasculare, are efect antioxidant și antimicrobian, stimulează apetitul și lactația, cu efect bacteriostatic- mai ales uleiul esențial-  impotriva Helicobacter pilory, Escherichia coli, Pseudomonas și Salmonella: antimicotic- împotriva ciupercii Candida albicans, stimulează imunitatea, excelent în afecțiuni ale sistemului respirator.

 „Delicat și cu o aromă specifică, aduce savoare în diferite mâncăruri. Eu îl folosesc frecvent și face parte din condimentele pentru salate și aperitive Serenity. De asemenea la murături este folosit cel la maturitate, uscat. Aduce un gust bogat și beneficii sănătății”, a declarat nutriționistul naturist și consultant internațional în sănătate, prevenție și profilaxie, Luminița Catană.

Provine din regiunea mediteraneană 

Se crede că mărarul provine din regiunea mediteraneană, dar a apărut pentru prima dată în documentele scrise în urmă cu aproximativ 5.000 de ani în Egipt. Se știe că babilonienii cultivau mărar în grădinile lor în jurul anului 3.000 î.Hr., iar grecii și romanii aveau diverse utilizări pentru frunzișul și semințele plantei.

Mărarul este una dintre cele mai rezistente plante din grădină, motiv pentru care nu ar trebui să vă faceți prea mari griji cu fertilizarea. De asemenea, mărarul va rezista și va crește și în soluri mai aride, dar trebuie udat măcar o dată pe săptămână.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite