Zincul, responsabil de hormonul fericirii. Se găsește în alimente, nu doar în suplimente. Care este doza zilnică recomandată

0
Publicat:

Nutriționista Luminița Catană vorbește pentru „Adevărul” despre importanța zincului. Acesta este important și pentru producerea serotoninei, un neurotransmițător denumit și hormonul fericirii. 

Alimente bogate în zinc SURSA Shutterstock
Alimente bogate în zinc SURSA Shutterstock

Nutriționista Luminița Catană spune că orice formă de viață are nevoie de zinc, însă este necesar să-l preluăm din alimente și uneori suplimente, pentru că nici un organism nu-l poate produce.

Zincul este un catalizator pentru peste 100 de enzime diferite și intră și în sinteza ADN-ului (substanța care se găsește în componența fiecărei celule a organismelor vii și este esențială pentru identitatea fiecărui organism). Este important pentru dezvoltarea organismului și o bună funcționare a sistemului imunitar. De asemenea este necesar în stimularea producției de colagen, atât de necesar pentru păr, piele, unghii, pentru funcția hepatică, metabolismul glucidelor. Susține funcția tiroidei, relevant în sarcină, asigură o bună sănătate ochilor, are rol important în producția de testosteron și reglarea funcției de spermatogeneză”, a declarat nutriționista de la Arad.  

Zincul este important și pentru producerea serotoninei, un neurotransmițător denumit și hormonul fericirii, responsabil de starea de bine, calitatea somnului, reglarea apetitului, reglarea anxietății și rol efectiv în digestie. Zincul este important în procesul de vindecare a rănilor și în regenerarea celulară.

Plante care conțin zinc 

Specialistul arădean mai spune că există o serie de plante ce conțin zinc: spanacul, ovăzul, în general produsele integrale din cereale, semințele de in, cânepa, dovleacul, nucile caju, migdalele, lintea, fasolea, năutul. De asemenea se găsește în carnea roșie, în fructele de mare, în ouă, ciocolată și diferite lactate.

Alimentația incorectă, stresul oxidativ, lipsa de somn, consumul de băuturi acidulate, energizante, alcool, consumul excesiv de cafea, ceai negru, verde, fumatul, reduc considerabil aportul de zinc ce se poate asimila din alimente și este accelerată eliminarea lui. Deficiența zincului din organism aduce cu sine efecte secundare: căderea părului, scade concentrația, un simț redus al gustului și mirosului. La un deficit major poate surveni o scădere a apetitului, a greutății, răni ce necesită un timp mai îndelungat de vindecare, diaree, uneori dispariția completă a gustului și mirosului, apariția unor leziuni pe piele, căderea părului, scăderea stării de vigilență și alertă”, adaugă Luminița Catană. 

Determinarea corectă a zincului se face din plasmă. Alimentația adecvată este prima măsură de corecție și recuperare a rezervelor de zinc. O alimentație bogată în semințe, legume și fructe, germeni de grâu, orez sălbatic, carne de pui bio, evitarea stresului, a consumului de alimente și băuturi nesănătoase. De asemenea ajută mișcarea și hidratarea corectă ce susțin echilibrarea organismului.

Necesarul de zinc pe zi este de 2 mg la sugari, 8-10 mg la copii și adolescenți, 12-15 mg la adulți și 30-40 mg în situații speciale. 

Luminița Catană, nutriționist SURSA Arhiva personală
Luminița Catană, nutriționist SURSA Arhiva personală
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite