A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

Pavel Palcu și-a dorit să munească până la o vârstă înaintată FOTO arhivă Adevărul
Pavel Palcu și-a dorit să munească până la o vârstă înaintată FOTO arhivă Adevărul

Pavel Palcu se simțea rău de la sfârșitul anului trecut, de când, în luna decembrie ,a suferit un atac cerebral și a fost internat în stare gravă la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad. De atunci a urmat numeroase tratamente prin spitale.

În ceea ce privește cariera lui la începutul acestui an procurorul a fost eliberat din funcție după ce în luna decembrie a cerut pensionarea.

Procurorul criminalist Pavel Palcu, de la Parchetul Tribunalului Arad, era procurorul cu cea mai mare vechime din Ministerul Public. Deoarece avea depășită vârsta de 65 de ani, acesta și-a continuat cariera cu un aviz anual al Consiliului Superior al Magistraturii.

În anul 2022 în ultima sa ședință se anunța faptul că secția de procurori a CSM i-a prelungit lui Palcu menținerea în funcție până în 15 ianuarie 2024.

Procurorul spunea că dacă este sănătos și nu se schimbă legea vrea să rămână în procuratură până la vârsta de 70 de ani.

„Eu am o vechime de 42 de ani, nu pierd foarte mult la salariu (n.r. în comparație cu pensia). Până la 70 pot să stau dacă nu se schimbă legea. Cât mă duce mintea și puterea, vreau să stau să ajut”, afirma procurorul Palcu.

A reușit să își ducă dorința până când a suferit atacul cerebral.

Palcu era cu o vechime de peste 40 de ani în sistem, devenind procuror în 1980.

„Am început la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad în 1980, după care am fost promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Apoi, m-am întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad unde am fost timp de 12 ani prim-procuror”, își explica Palcu parcursul profesional.

Cu cariera începută în perioada comunistă, Pavel Palcu susținea că a ajuns să fie pedepsit pentru că, procuror fiind, a făcut nunta cu fast. Pedeapsa: șase luni jurist la Abator.

Palcu susținea că a fost obligat să devină membru de partid, dar nu a resimțit niciodată presiuni din partea regimului cu privire la soluțiile pe care trebuie să le dea. „Poate la nivel mai sus, poate la nivel central. La noi nu era problemă”, a mai declarat Palcu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite