Criza de personal din parchete produce recorduri absurde: peste 3.000 de dosare de soluționat de fiecare procuror

0
Publicat:

Criza de personal din parchetele din țară a atins limite incredibile: la Brașov, fiecare procuror are de soluționat peste 3.000 de dosare. Reprezentantul parchetului spune că există și situații mai grave.

Criză de personal în parchete FOTO Ioan Buciumar
Criză de personal în parchete FOTO Ioan Buciumar

Procurorul general, Alex Florenţa, a anunţat, miercuri, că parchetele înregistrează un minim istoric de 69% în ceea ce priveşte gradul de ocupare a schemei de personal. Numai anul trecut au ieșit la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative și discuțiilor din spaţiul public privind salarizarea personalului din Justiție. Situația este chiar mai gravă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.

Schema prevăzută în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov este de 26 de procurori cu funcție de execuție, doi prim-procurori adjuncți și un prim-procuror. În activitate se află în prezent 16 procurori cu funcție de execuție și ceilalți trei. Întrucât este un parchet de mari dimensiuni, acesta are și o secție de judiciar, în care activează trei procurori, precum și unul dintre prim-procurorii adjuncți care asigură și activitatea de participare în sălile de judecată, și activitatea aferentă funcției de conducere. Acești procurori nu soluționează dosare de urmărire penală. Aceste dosare sunt instrumentate de 13 procurori cu funcție de execuție, cu mențiunea că și în acest caz se ocupă de dosare penale celălalt prim-procuror adjunct, pe lângă funcția de conducere pe care o exercită”, a transmis purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, Radu Nastac:

Astfel, s-a ajuns la cifre halucinante pentru anul trecut în ce privește numărul de dosare nesoluționate până acum sau care trebuie să fie soluționate de fiecare procuror în acest an, conform bilanțului întocmit la începutul acestui an.

Au fost emise 11.600 de soluții în dosarele de urmărire penală. Împărțind această cifră la actualul grad al secției de urmărire penală – la 13 – rezultă că, în medie, au fost emise 872 de soluții de către fiecare procuror. În prezent, avem un stoc de 40.000 de dosare nesoluționate, care, împărțite pe numărul de procurori, duc la o medie de 3.076 de dosare de soluționat per procuror”, a explicitat Radu Nastac.

Dacă luăm numărul total de procurori din parchet, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov se află la 65% din necesar, însă, dacă ținem cont de cei care soluționează dosare, instituția are exact jumătate din numărul de oameni necesari.

Radu Nastac spune că problemele cele mai mari se regăsesc la parchetele de pe lângă judecătorii, ca urmare a modului în care se fac angajările.

O situație chiar mai dificilă decât la Brașov se întâlnește, de exemplu, la Brăila sau la Galați, potrivit lui Radu Nastac. Situații dificile sunt și la celelalte parchete brașovene, mai ales că gradul de complexitate al spețelor este mai ridicat la Tribunal sau la Curtea de Apel.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite