UPDATE Comisarul Berbeceanu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu speră să fie eliberat din arest preventiv
Traian Berbeceanu speră să fie eliberat din arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a judecat marţi, 19 octombrie, cererea procurorilor DIICOT privind prelungirea arestării preventive a comisarului şef Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia. Parchetul a dorit ca şedinţa de judecată să aibă loc luni, dar instanţa a amânat judecarea cererii cu o zi pentru ca să poată fi prezenţi avocaţii poliţistului. Instanţa a decis că Berbeceanu va fi cercetat în arest.

UPDATE 18.30: Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi după-amiază că Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia, va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv. Mandatul de arest a fost prelungit până în 22 decembrie 2013. Decizia a fost contestată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa de judecată a fost secretă.

UPDATE 14.30: Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost propus singur pentru prelungirea arestării preventive deoarece s-a luat decizia disjungerii dosarului faţă de ceilalţi doi inculpaţi, soţii Gabriel Biriescu şi Anişoara Biriescu. Aceştia din urmă au fost judecaţi marţi dimineaţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a decis prelungirea mandatelor de arest cu 30 de zile. În cazul comisarului şef, competenţa de judecată pe fond aparţine Curţii de Apel.

Şedinţa de judecată la Curtea de Apel Bucureşti este programată la ora 14.00. Unul dintre avocaţii poliţistului, Daniel Tiliciu, este optimist susţinând că audierile realizate în perioada în care Traian Berbeceanu a fost în arest sunt favorabile acestuia. Chiar dacă Curtea de Apel decide eliberarea poliţistului, Berbeceanu nu va părăsi arestul decât după judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot marţi, CSM discută raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la solicitarea procurorului şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan, de ”apărare a reputaţiei”. Mureşan a solicitat să fie apărat de CSM după ce Berbeceanu şi-a asumat din arest o scrisoare în care sunt lansate acuzaţii grave la adresa procurorului.

Mandatul de arest preventiv emis pe numele poliţistului de Curtea de Apel Alba Iulia expiră în 22 noiembrie 2013.

Eroare materială la arestare

Curtea de Apel Alba Iulia a „îndreptat“ vineri,  o eroare materială în decizia privind arestarea preventivă a comisarului Traian Berbeceanu. În hotărârea din 24 octombrie s-a trecut ca dată de expirare a mandatului de arest 20 noiembrie. În realitate cele 29 de zile expiră în 22 noiembrie, ora 01.00. În cazul celorlalţi doi inculpaţi, Gabriel Biriescu şţi Anişoara Biriescu, madatele expiră în 21 noiembrie, orele 21.00 şi 23.00. Şedinţa de îndreptare a erorii s-a desfăşurat în 15 noiembrie în camera de consiliu (şedinţă secretă) fără citarea părţilor.

În perioada arestării preventive, susţinătorii poliţistului au organizat proteste în mai multe oraşe din ţară şi au solicitat eliberarea acestuia din arest. Mii de oameni au transmis mesaje şi pe facebook, unde pagina dedicată comisarului a ajuns la aproape 20.000 de aprecieri.

Dosarul fostului şef al BCCO Alba Iulia a fost preluat de Structura Centrală a DIICOT după ce în presă a apărut o scrisoare a poliţistului în care lansează acuzaţii grave la adresa procurorilor DIICOT Alba Iulia. Comisarul şef a fost arestat preventiv pentru acuzaţii de favorizare a infractorului şi sprijinire a unui grup infracţional.

Alte texte pe aceeaşi temă: 

O nouă scrisoare din arest semnată de Traian Berbeceanu: „Gânduri de prizonier nevinovat“

Dosarul Berbeceanu: CSM discută „apărarea reputaţiei“ procurorului Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia

Se zdruncină încrederea procurorilor? Dosarul „Comisarului Cattani“ a fost mutat de la DIICOT Alba la Bucureşti. Berbeceanu acuză probleme de sănătate

„Băieţii răi“ l-au înfundat pe Traian Berbeceanu. Greşelile „Comisarului Cattani“ în faţa judecătorilor

Recursul comisarului Berbeceanu la ÎCCJ. Fostul şef al BCCO Alba rămâne în arest pentru 29 de zile

Cazul Berbeceanu: ipoteza unei răfuieli prinde contur. „Comisarul Cattani“ îşi asumă scrisoarea din arest

Motivarea judecătorilor: „Comisarul Cattani”, prea periculos pentru procurori

Contraatacul „Comisarului Cattani”

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite