Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul şef Traian Berbeceanu
Comisarul şef Traian Berbeceanu

Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul-şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Comisarul-şef este acuzat de două infracţiuni de sprijinire a unui grup infracţional, trei infracţiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.

Potrivit referatului procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, au sponsorizat, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara."Soţii Biriescu, aşa cum există indicii (declaraţii de martori) în cauza, au sponsorizat indirect, prin comisarul Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, au asigurat cazarea gratis la motelul din Simeria Vechea ce le aparţinea prin societăţile controlate, a poliţiştilor care veneau din ţară la acţiuni sau a celor de la BCCO Alba, precum şi multe petreceri, toate prin relaţia cu Traian Berbeceanu, aşa cum reiese chiar şi din declaraţia înv. Biriescu Titus", arată anchetatorii.

Legătura dintre soţii Biriescu şi Traian Berbeceanu a fost confirmată şi de către comisarul şef Man Victor, decedat în prezent, în discuţiile purtate cu Alin Muntean, primul "povestind că l-a auzit de nenumărate ori pe Traian Berbeceanu discutând cu Biriescu Titus, precum şi faptul că cei doi se întâlneau constant şi discutau chiar despre afaceri cu produse petroliere, Berbeceanu Traian spunându-i cum să procedeze".

"Această legătură este confirmată şi de listingurile telefonice solicitate, care atestă şi ele legătură dintre Traian Berbeceanu şi Biriescu Titus. Astfel, s-a dovedit în cauza că, într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informaţii despre infracţiunile comise de soţii Biriescu, dar nu le-a utilizat aşa cum avea obligaţia profesională, ci numai în sens invers, prin divulgarea care soţii Biriescu a informaţiilor din dosar, aşa cum avea tot obligaţia profesională să nu o facă. Există probe certe că soţii Biriescu au ştiut încă din 2011, probabil imediat după data înregistrării cauzei, despre existenţa acesteia, obiectul şi procedurile derulate în acesta, aspect confirmat şi de raportul de constatare poligraf pe care Biriescu Titus nu l-a trecut, reieşind că minte, negând întrebările cu privire la aceste aspecte", afirmă procurorii. Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi soţi se lăudau cu faptul că au parte de protecţia lui Traian Berbeceanu, iar faptul că ei aveau o relaţie apropiată a afectat activităţile de cercetările realizate de oamenii legii.

"Având în vedere importantă şi puterea conferită de funcţia şi logistică deţinută, pe care o are o structura de dimensiunea BCCO în cadrul autorităţilor judiciare, este probabilă şi chiar dovedită în cauza, că o relaţie de prietenie, de notorietate între soţii Biriescu şi Berbeceanu Traian, completată de activităţile ilegale de sprijinire şi favorizare derulate de acesta, să fie de natură a stopa activităţile punctuale de cercetare a organelor judiciare din judeţul Hunedoara şi de a îngreuna mult şi afecta în mod negativ grav dimensiunea constatărilor în prezenţa cauza, înregistrată la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba", potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă.

Maşina lipsă din declaraţia de avere

Procurorii mai susţin că şeful BCCO Alba ar fi "omis" să treacă în declaraţia de avere faptul că a vândut un autoturism. El este, astfel, acuzat de anchetatori şi de săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. "În declaraţiile de avere formulate de comisarul Berbeceanu Traian, din 25.05.2012 pentru anul 2011, apare autorurismul VW Passat din 2010 achiziţionat de la SC Uranus Junior 2003 SRL (pct. ÎI/1, poziţia 1), dar nu apare înregistrată vânzarea autoturismului VW Passat vechi, din 2002, către cine s-a efectuat, cu ce valoare şi dată înstrăinării, aspect solicitat la pct. III din formular, intitulat 'bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 3000 de euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate, în ultimele 12 luni", se specifică în documentele anchetatorilor.

Gruparea interlopului Cristian Litera

Potrivit procurorilor, comisarul şef Traian Berbeceanu l-a convins pe liderul de grupare mafiotă Constantin Litera să devină informatorul sau, să-i dea detalii despre fiecare fapta penală pe care o comit el sau membrii grupării sale, asigurându-i în acelaşi timp protecţia şi folosindu-l pentru învrăjbirea clanurilor. În referat se arată că relaţia dintre Constantin Cristian Litera şi Traian Berbeceanu a început în anul 2004, când Iosif Liviu Montaldo a fost prins în flagrant de organele judiciare din cadrul BCCO Alba, conduse de Berbeceanu, cu droguri pe care le deţinea, consumă şi oferea spre vânzare, acesta declarând la acea dată, împreună cu alte persoane din cauza, că drogurile au fost cumpărate de la Litera. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara cu nr. 220/P/2004 şi soluţionată cu rechizitoriu în 17 martie 2004. Prin acest rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei în ceea ce-l priveşte pe Litera şi alţii cercetaţi pentru trafic şi consum ilegal de droguri de risc. Acest dosar, disjuns din cauza 220/P/2004, a fost înregistrat cu nr. 268/P/2004 şi s-a finalizat cu rechizitoriu, dar privindu-i pe numiţii Duţu Florin, Hancila Cătălin şi alţii, fără nicio referire şi fără nicio legătură cu Litera.

Prin rechizitoriul nr. 268/P/2004, s-a dispus "disjungerea cauzei cu privire la celelalte persoane implicate în traficul şi consumul ilicit de droguri în vederea efectuării urmăririi penale sub acest aspect", cauza care însă nu a mai fost înregistrată şi nu s-a mai făcut nicio verificare, respectiv nu s-a pronunţat nicio soluţie în ceea ce-l priveşte pe Litera, care a făcut expres obiectul disjungerii din dosarul nr. 220/P/2004 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Deşi nu s-au mai făcut cercetări în ce-l priveşte pe Litera, anchetatorii arată că Berbeceanu a ţinut constant să-i amintească acestuia despre existenţa dosarului şi despre faptul că ştie că el vindea droguri, arătându-i că îl are la mâna, modalitate prin care l-a determinat pe interlop să devină informatorul sau şi, mai mult decât atât, să-i comunice toate activităţile sale infracţionale şi ale membrilor grupului sau, precum şi să transmită diferite mesaje la solicitarea comisarului şef, menite să creeze tensiuni între grupările interlope, violente, din judeţul Hunedoara.

Informaţii pentru Berbeceanu

"Aşa cum reiese din probele administrate în cauza, inclusiv din declaraţiile martorilor, Litera Cristian şi Litera Simina, persoane care au fost testate cu aparatul poligraf pentru a se vedea dacă afirmaţiile lor corespund adevărului şi au trecut acest test, precum şi din declaraţia martorului cu identitate protejată Constantinescu Emil, reiese că Berbeceanu Traian era informat de Litera Constantin Cristian cu privire la tot ceea ce acesta comitea împreună cu membrii grupării sale că fapte penale, ocazie cu care, spre exemplu, Litera Cristian i-a spus lui Berbeceanu Traian despre implicarea lui Simota Alin care comandă agresiunile, precum şi despre bătăile şi şantajele organizate asupra părţilor vătămate Gherasim Paul, fotbaliştilor de la Jiul Petroşani şi chiar a unei persoane bătute la Bucureşti, la solicitarea soţilor Biriescu - Dragodan", se arată în document.

Răspunsurile lui Traian Berbeceanu la relatarea acestor aspecte infracţionale a fost fie de genul "lasă că nu ţi se întâmplă nimic, că nu sunt probe", sau a râs, întrebându-l pe Litera, cu referire la soţii Biriescu, dacă Anişoara Biriescu i-a cerut expres să bată victima din Bucureşti, pe nume Dragodan, aşa de tare, Litera raspunzandu-i afirmativ. "Legal şi conform atribuţiilor de serviciu ale comisarului şef Berbeceanu Traian, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, acesta ar fi trebuit să ia măsuri pentru cercetarea grupului infracţional şi stoparea infracţiunilor comise de care a luat cunoştinţă şi cu privire la care avea competenţă, şi nu să acorde protecţie şi sfaturi liniştitoare liderilor grupării (Litera şi Simota), sau măcar să sesizeze ori să transmită informaţiile deţinute altor organe judiciare ale statului, deşi scopul înfiinţării BCCO era tocmai acela al combaterii fenomenului de criminalitate organizată şi al unor astfel de grupări", se mai arată în document.

Mesaje de învrăjbire pentru grupări

Traian Berbeceanu i-a cerut lui Litera să lanseze mesaje de natură a învrăjbi grupările infracţionale din judeţul Hunedoara, astfel că, spre exemplu, cu ocazia unei gale de box, Berbeceanu l-a pus pe Litera să spună membrilor grupării sale că Pera şi gruparea acestuia i-au jignit, făcându-i slabi şi trădători către organele judiciare, precum şi că îi vor bate, provocându-i. Ca urmare a acestui mesaj, membrii grupării Litera s-au adunat cu bâte şi alte obiecte contondente, în număr de aproximativ 12 persoane, şi i-au aşteptat pe membrii grupării Pera pentru a-i bate, dar aceştia nu au venit. "Tot în acelaşi mod, Berbeceanu Traian i-a spus lui Gheorghe Bota, în 2012, că Litera l-ar fi vândut pe el lui Marganu pentru că acesta să-l poată bate (pe Bota), iar Marganu trebuia, în schimb, să-l lase pe Litera să îl bată pe Pera. Din acest motiv Bota Gheorghe s-a organizat şi a vrut chiar să-l bată pe Litera. Aceste fapte s-au petrecut după ce Bota a fost bătut de Marganu şi sunt confirmate parţial de martorul Micluta şi chiar de Bota, care a refuzat însă să dea declaraţii, formulând doar unele afirmaţii către comisarul Muntean Alin", mai notează procurorii.

Anchetatorii notează că "în sensul protecţiei acordate inculpatului Litera Cristian este şi faptul că faptele sale de înşelăciune, şantaj şi cămătărie comise în dauna lui Vlaiconi Cristian şi Stefoni Alin au fost aduse la cunoştinţă lui Traian Berbeceanu de către aceştia din urmă în cazul unor plângeri penale verbale formulate de către aceştia, aspecte confirmate de părţile vătămate şi martori, dar Berbeceanu nu a luat nicio măsură faţă de Litera, deşi avea această competenţă şi obligaţie profesională, şi nici nu a sesizat alte organe judiciare pentru a se lua măsuri şi a se stopa fenomenul infracţional".

Percheziţia din cauza “Cupeţiu”

Traian Berbeceanu mai este acuzat că l-a anunţat de existenţa unor percheziţii şi pe Dorin Cupeţiu, un afacerist din Hunedoara cercetat pentru infracţiuni financiare. “Este de precizat că şeful BCCO Alba nu a fost interesat în ultimii ani, cel puţin din 2009 până în prezent, de cauzele aflate pe rolul DIICOT, ST Alba, numai în cazul în care avea vreun interes personal, în rest DIICOT, ST Alba şi BT Sibiu, nu existau pentru acesta, ci numai BT Hunedoara. Astfel, nu se justifică interesul brusc al cms. Berbeceanu pentru locaţiile percheziţionate în cauza Cupeţiu, cu atât mai mult cu cât avea toate datele necesare organizării acestora, numărul, raza de deplasare, natura faptelor, precum şi că va primi locaţiile în dimineaţa zilei de 08.10.2012, în timp util. Această practică nu este neobişnuită în cadrul DIICOT, în cauzele importante, iar cms. Berbeceanu nu avea de ce să fie deranjat dacă nu era interesat în alt mod, nelegal. S-a dovedit cert în cauză, Berbeceanu Traian ştiind doar de percheziţiile efectuate în cauza Cupeţiu, că numai acesta din urmă „a visat urât” şi era treaz dimineaţa la 06.00, celelalte persoane percheziţionate, fiind trezite de organele de poliţie”, se mai afirmă în document.

Recurs la ÎCCJ

Şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit gruparea soţilor Biriescu suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere. Recursul se va judeca miercuri, 30 octombrie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat şi şeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracţional.

Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau că obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atentionandu-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Citiţi alte texte pe aceeaşi temă: 

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite