Contraatacul „Comisarului Cattani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu, un "Corrado Cattani" al României
Traian Berbeceanu, un "Corrado Cattani" al României

Traian Berbeceanu, şeful de la Crimă Organizată, arestat preventiv, săptămâna trecută pentru protejarea infractorilor, ştia că este monitorizat de procurorii DIICOT şi şi-a pregătit din timp apărarea.

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, arestat preventiv, joi seară, ştia că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba îi pregătesc un dosar. La rândul său, Berbeceanu, care a stârnit un val de simpatie din partea românilor, atât prin proteste în stradă, cât şi pe reţelele de socializare, şi-a adunat informaţii despre „inamicii” săi din interiorul sistemului.

Pe de o parte, şeful BCCO Alba Iulia devenise incomod pentru anumite structuri din interiorul sistemului de justiţie şi al celui de informaţii, instrumentând dosare cu nume grele. Pe de altă parte, Berbeceanu, supranimit şi „Comisarul Cattani”, este acuzat că le-a permis anumitor persoane din mediul interlop, pe care le racolase ca informatori, să-şi continue activităţile infracţionale. 

„Au fost presiuni mari”

Procurorii şi ofiţerii de informaţii au marşat pe „slăbiciunile” lui Berbeceanu pentru a-l scoate din sistem. Astfel, s-au făcut legături între comisar şi Cristian Litera, bodyguardul milionarului Alin Simota, „Baronul Văii Jiului”, trimişi recent în judecată pentru constituirea unei grupări criminale. Procurorii mai susţin că Berbeceanu îl proteja şi pe Dorin Cupeţiu, judecat pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare. Atât Litera, cât şi Cupeţiu nu s-au sfiit să semneze declaraţii împotriva poliţistului, la presiunea procurorilor, pentru a scăpa din arest pentru a primi sentinţe mai blânde în instanţă. Elocventă în acest sens este declaraţia omului de afaceri Gabriel Biriescu, arestat preventiv alături de soţia sa, Anişoara Biriescu, şi de comisarul Berbeceanu, imediat după pronunţarea sentinţei de joi, de către magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia. 

„Au fost presiuni mari. Procurorii DIICOT m-au chemat şi au spus că, dacă vreau să ies, trebuie să dau declaraţii împotriva lui Berbeceanu”, a declarat Gabriel Biriescu. Soţii Biriescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional nestructurat specializat în ilegalităţi cu produse petroliere, în timp ce Berbeceanu a fost arestat pentru protecţia pe care ar fi acordat-o grupării. „Această legătură este confirmată şi de listingurile telefonice. Într-adevăr, comisarul Berbeceanu avea informaţii despre infracţiunile comise de soţii Biriescu, dar nu le-a utilizat aşa cum avea obligaţia profesională”, se arată în referatul procurorilor. Recursul lui Berbeceanu la decizia de arestare preventivă se va judeca miercuri. 

A semnalat conflictul dintre BCCO şi DIICOT

În iulie 2013, Berbeceanu a redactat un raport pe care l-a înaintat Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în care reclama colaborarea defectoasă cu procurorii şi activităţile ilegale ale unui coleg din structura BCCO Alba. Raportul respectiv a fost înaintat şi la DNA, fără niciun răspuns. Ironia sorţii face ca la ancheta împotriva comisarului să participe şi procurorul Valentin Trif, ex-angajat al DNA Alba Iulia, până în septembrie 2013, când a fost trasferat în structura centrală a DIICOT. 

Poliţistul a descoperit, la un moment dat, tehnică de ascultare în biroul său. A mers la procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia, sub comanda căruia s-a instrumentat „Dosarul Berbeceanu”, şi i-a cerut explicaţii. Comisarul a înregistrat toată discuţia, care a devenit publică pe internet, după arestarea sa. Traian Berbeceanu conduce BCCO Alba Iulia din 2005 şi, doar anul trecut, a soluţionat 1.134 de infracţiuni. 

Stenograme Berbeceanu – procurorul Mureşan: 

Traian Berbeceanu: S-a ajuns prea departe şi cu mine, dar nu vreau să păţească vreun coleg ce am păţit eu.

Ioan Mureşan: Indiferent că mă crezi sau că nu mă crezi, lucrurile sunt de aşa natură. La fel cum vin la tine informaţii de la Servicii, la fel vin şi la mine.

T.B.: Dar, Neluţu, stai să-ţi zic…

I.M.: Anumite lucruri trebuie verificate. Nu am absolut nimic cu nimeni.

T.B.: Una este să le verifici, Neluţu, şi alta este să montezi tehnică în birou.

I.M.: La cine?

T.B.: La mine. Neluţu, eu am avut tehnică montată în birou. (…)

I.M.: Îţi spun 100% că nu ţi-am montat tehnică, tu poţi să crezi ce vrei. Îţi spun că eşti pe o pistă greşită.

T.B.: Nu, eu nu am nicio pistă. Am găsit aia, am fotografiat-o, am filmat-o împreună cu Goagă şi cu încă unul, ca martor, şi când o să se termine totul, o să…

I.M.: Foarte bine. Eu îţi garantez că de la noi nu ai avut nicio tehnică în birou.

T.B.: Eu cred că trebuie să se înceteze cu atmosfera asta negativă. (…) Dacă este să discutăm cinstit, eu cred că la DIICOT, la Serviciul Teritorial Alba, sunt probleme mari de tot. 

I.M.: Zi-le. Trebuie rezolvat.

„La momentul potrivit, o să le spunem pe toate”

T.B.: Eu ştiu. Să-ţi trânteşti propriile dosare, aia mi se pare grav. Dosarul cu ţiganii cu aurul, de exemplu. Ştii?

I.M.: Cu ţiganii, cu Ciuciu, cu aurul?

T.B.: Da, deci voi faceţi dosarul, se judecă la Hunedoara şi i se sugerează procurorului care intră în sală să nu mai ceară prelungirea interdicţiei, înţelegi?

I.M.: Cine a cerut asta?

T.B.: Cum cine? Colegul tău de birou, domnul Cean. Asta îţi spun sigur. Şi se ajunge la chestii de-astea, că să nu sun de pe telefonul meu, sun de pe telefonul lui nevastă-mea şi chestii de genul ăsta şi întâlniri conspirative la 7 dimineaţa. Şi noi lucrăm, şi noi avem informaţii şi nu vreau să spun mai multe. La momentul potrivit, o să le spunem pe toate.

I.M. Traiane, spune-le, te rog, n-are niciun rost…

T.B.: Dar îţi spun că e trist şi periculos. Anumite chestii sunt foarte urâte şi foarte… dincolo de limita infracţiunii. Te asigur că nu trădează nimeni de la Antidrog şi oamenii ăia chiar vor să îşi facă treaba. Sunt copii tineri. (…)  Îţi spun, Neluţu, acuma tu nu eşti de două zile în meseria asta. Nu mai lua tot ce spun serviciile ad literam că serviciile-s servicii. Ăia nu dau socoteală şi nu răspund pentru nicio notă pe care o trimit. Pot să trimită mii de note că Berbeceanu face orice. (…) Şi îţi spun să ai foarte mare grijă că, încet-încet, o să începi să ai probleme pe dosarele de economic, din cauza procurorilor. (…)

I.M.: Am vorbit cu Vichi, s-ar putea să avem un control de la CSM. Nu ştiu dacă e numai la noi pe serviciu, dar pe Alba, dar e pe DIICOT, pe cauze vechi. Cel mai vechi dosar de la noi era din 2009 care e la Vichi. Daţi-i sprijinul şi ajutaţi-o cumva să-l scoatem că nu e interesul nimănui să…

T.B.: Dar bineînţeles, dar care dintre noi…

I.M.: Unul din 2009, cu criminalitate informatică.

Protest în faţa DIICOT Deva: „Eliberaţi-ne comisarul!”

Arestarea comisarului Berbeceanu a produs o emoţie fără precedent pe reţeaua de socializarea Facebook. Colegii acestuia au creat pagina „Respect, Traian Berbeceanu!”, care, în trei zile, a adunat peste 10.000 de aprecieri. „Dragi colegi BCCO Alba, BCCO Hunedoara, BCCO Sibiu ai fratelui meu, sunteţi Elita României! Nu-l lăsaţi la greu asemenea cum nici el nu v-ar lăsa pe voi! Fiţi uniţi, fiţi o familie, numai aşa veţi putea răpune caracatiţa!”, a scris Remus Berbeceanu, fratele comisarului, pe pagina de Facebook. 

În paralel cu mişcarea de pe Facebook, ieri, peste trei sute de oameni s-au adunat în faţa sediului DIICOT Deva, cu pancarte de susţinere a comisarului, cerând eliberarea acestuia. „Traiane, nu uita, Deva e de partea ta!”, ”Eliberaţi-ne comisarul!” sau ”Traian Berbeceanu nu este un pericol social”, au fost mesajele susţinătorilor lui Berbeceanu. Unii dintre participanţi, fără a susţine nevinovăţia sau vinovăţia poliţistului, consideră că acesta ar putea fi cercetat în libertate.

Alţii, mai vehemenţi, cred că dosarul penal în care comisarul-şef de la Crimă Organizată a fost pus sub învinuire este o farsă. „Îl cunosc pe Berbeceanu dinainte de Revoluţie. Amândoi am fost revoluţionari de tip fraieri, care am crezut în libertate, în demnitate şi în noţiunea de stat de drept şi nu într-o revenire a procurorilor din statul de tip stalinist. Consider că este un abuz ceea ce i s-a întâmplat comiarului”, spune Ioan Crişan, un psiholog din Deva, prezent la demonstraţia pro-Berbeceanu. (Daniel Guţă)

Citiţi alte texte pe aceeaşi temă: 

Referatul procurorilor în dosarul comisarului Berbeceanu. Care sunt acuzaţiile aduse poliţistului

Stenograma unei discuţii între comisarul Berbeceanu şi şeful DIICOT Alba Iulia. Poliţistul avea tehnică de înregistrare în birou

Mesaj impresionant de la fratele comisarului Berbeceanu: Eşti mândria mea, eroul copiilor mei, binele care învinge răul

Comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, a fost arestat preventiv. Colegii poliţistului au strigat „Ruşine“ în sala de judecată

Mii de oameni transmit pe Facebook mesaje de susţinere pentru comisarul Traian Berbeceanu

Reacţia interlopilor din Alba după arestarea comisarului Berbeceanu

Colegii poliţistului Berbeceanu: „Comisare fii puternic. Pe noi nu ne pot păcăli infractorii“

Scrisoarea comisarului-şef Berbeceanu: Acţiune mârşavă organizată de procurori şi de ofiţeri de informaţii

Şeful BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, a fost reţinut de procurorii DIICOT

Patimile „Comisarului Cattani“, şeful BCCO Alba Iulia. Cum a învrăjbit şi protejat grupările de interlopi poliţistul Traian Berbeceanu

Povestea lui Traian Berbeceanu, superpoliţistul care i-a trimis în puşcărie pe interlopii din Alba, Hunedoara şi din Sibiu

Şeful de la Brigada de „Crimă Organizată“ Alba Iulia: „Indivizi de cea mai joasă speţă au penetrat instituţii importante ale statului“

Şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, poliţistul anului în 2007, cercetat într-un dosar de crimă organizată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite