Un milion de lei pentru fiecare locuitor. Bază de tratament cu băi termale într-un sat cu 17 locuitori din Transilvania

0
Publicat:

Câte 1 milion pentru fiecare locuitor. Atât va costa o bază de tratament cu băi sărate ce va fi construită într-un sat cu doar 17 oameni din județul Alba.

Proiectul băilor sărate de la Ocnișoara FOTO CJ Alba
Proiectul băilor sărate de la Ocnișoara FOTO CJ Alba

Zona de agrement va avea multe lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi și va fi amenajată pe un masiv de sare din satul Ocnișoara. Localnicii au amenajat un mic lac cu apă sărată, utilizat în timpul verii.

 Astfel, în ședința legislativului județean din 17 februarie se propune va aprobarea Studiului de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a Devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare Băile Sărate Ocnișoara”, în vederea trecerii la faza următoare de implementare a proiectului. Valoarea estimată a investiţiei este de 16.952.799,37 lei, din care lucrări de construcții-montaj în 12.985.289,39 lei, cu TVA inclus.

Acest proiect are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită creșterii atractivității zonei. Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori, la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros, prin asigurarea condițiilor create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale”, se arată în documentația realizată de către finanțator.

Satul mai are doar 17 locuitori FOTO Facebook/ Satul Ocnișoara
Satul mai are doar 17 locuitori FOTO Facebook/ Satul Ocnișoara

Zona de agrement va avea nouă lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi. Maximul de oameni care ar putea intra în baza de agrement este de 600 de persoane, iar proiect sunt incluse în jur de 150 de locuri de parcare. Amplasamentul vizat este un teren de 26.367 mp, care reprezintă practic un câmp de sare. Acesta va avea destinația de zonă de dezvoltare turistică.

Locația va avea în total patru bazine cu apă dulce (două dintre ele pentru copii), unul cu apă sărată, trei lacuri cu apă sărată amenajate, un restaurant cu terasă neacoperită și pool bar, clădire recepție, cinci filigorii, o seră, piața de sare, zonă de recreere, loc de joacă pentru copii, teren de volei și mini-plajă. În jurul amplasamentului: pistă pentru alergat, terapii în aer liber.

Lacul amenajat de localnici pe masivul de sare FOTO Facebook/ Satul Ocnișoara
Lacul amenajat de localnici pe masivul de sare FOTO Facebook/ Satul Ocnișoara

În prezent, pe teren se află un lac cu apă sărată, o fântână cu apă sărată (Murătoarea), nămol la suprafață, platou cu nisip și pârâu ce traversează amplasamentul. Prin proiect, se propune ca arhitectura clădirilor să fie inspirată din resurse locale (piatră și lemn), dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. 

Durata de realizare a investiției este de 24 luni, cu finanțare asigurată din bugetul județului Alba. Ocnişoara este amplasat în vestul judeţului Alba în zona Podişului Târnavelor.

În trecut, aici locuiau sute de oameni, dar în timp satul a ajuns la doar 17 locuitori. Noul complex de agrement asociat cu modernizarea drumului de acces ar urma să determine revitalizarea turistică a zonei precum și revenirea oamenilor în sat.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite