Crescătorie de păstrăv pe unul dintre cele mai spectaculoase lacuri de acumulare din România VIDEO
0O cooperativă agricolă Prahova intenționează să amenajeze o fermă piscicolă pe lacul Oașa, comuna Șugag, în Munții Sebeșului, unde să crească păstrăv curcubeu. Producția anuală este estimată între 320 și 620 de tone de pește.
Proiectul inițiat de cooperativa „Păstravul din țara ta” presupune înființarea unei ferme piscicole pentru creșterea păstrăvului în viviere. Amplasamentul proiectului, în suprafață de 6.430 de metri pătrați, este format din luciu de apă situat în perimetrul lacului de acumulare.
Ferma piscicolă va fi amplasată la o distanță de aproximativ 1.900 de metri de galeria de alimentare a centralei, golire și supra-plin. De asemenea, ferma se va afla la o distanță de aproximativ de 80 – 150 de metri de maluri. Accesul la ferma piscicolă se va realiza prin curtea Mănăstirii Oașa.
Pentru implementarea proiectului se vor realiza următoarele amenajări pe suprafața lacului: 32 de viviere cu diametrul de 16 m (viviere flotabile, amplasate pe luciul de apă al lacului Oașa); 16 balize care, împreună cu sistemul de ancorare, vor susține ferma; 16 balize de semnalizare a ancorelor (care vor indica locul în care ancorele sunt poziționate); o barcă pentru furajare; o barcă pentru logistică; o barcă pentru pescuit. Potrivit proiectului, vivierele vor fi ancorate într-un sistem de rețea și includ un tub de scufundare.
Periodic (la 5 – 7 zile), de pe fundul vivierelor se va extrage sacul pentru excremente și mortalități, astfel încât impactul asupra mediului acvatic va fi nul. Sacii vivierelor se vor goli în containere speciale. Materialul rezultat din excremente va fi utilizat ca fertilizant pentru terenuri agricole. Furajarea se va realiza cu hrană de cea mai bună calitate.
Se vor folosi și furaje flotabile, care vor asigura consumul integral al cantității distribuite Pentru primul an de funcționare, ferma va folosi aproximativ 146 tone de furaj pentru creșterea păstrăvilor. Proiectul a primit avizul APM Alba. În prezent, lacul Oașa este utilizat pentru producerea de energie electrică (puterea instalată a centralei subterane Gâlceag este de 150 MW, energia electrică produsă într-un an hidrologic mediu fiind de 260 GWh/an), respectiv pentru atenuarea eventualelor viituri care ar putea apărea în bazinul superior al râului Sebeș.
Lacul Oașa, una dintre cele mai frumoase întinderi de apă din apropiere de Transalpina, a devenit în ultimii ani o atracție turistică importantă. Priveliștile din apropierea lacului Oașa sunt unele cu adevărat impresionante.
Este un lac de acumulare pe râul Sebeş, la graniţa judeţelor Alba şi Sibiu. Este situat la altitudinea de 1255 m, în Munţii Şureanu şi este cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeş.
Lacul rezultat în urma construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 milioane metri cubi. În anul 1980 a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorificã potențialul energetic înmagazinat în lac.