Tezaur dacic vechi de peste 2.000 de ani, cu 116 obiecte de patrimoniu, găsit într-o pădure din Alba

0
0

Polițiștii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au descoperit, în urma unei investigații pornite de la o postare în mediul on-line, un tezaur monetar antic.

Tezaurul a ajuns la Muzeul Unirii FOTO IPJ Alba
Tezaurul a ajuns la Muzeul Unirii FOTO IPJ Alba

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială.

În luna septembrie a anului 2022, polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur, după ce, în mediul on-line a fost identificată postarea unei persoane din care rezulta că în luna august a.c., a găsit 22 de monede antice din argint, într-o pădure din județul Alba, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanților administrației publice locale.

Locul unde a fost descoperit tezaurul FOTO IPJ Alba
Locul unde a fost descoperit tezaurul FOTO IPJ Alba

Luni, 19 septembrie 2022, polițiștii, împreună cu experți arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și detectoristul, au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III - II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Monede dacice vechi de 2000 de ani FOTO IPJ Alba
Monede dacice vechi de 2000 de ani FOTO IPJ Alba

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur.

Monede din tezaurul de la Jidvei FOTO IPJ Alba
Monede din tezaurul de la Jidvei FOTO IPJ Alba

Precizăm faptul că persoana care a făcut descoperirea inițială este un tânăr de 27 de ani, din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit polițiștii și arheologii la descoperirea și documentarea tezaurului.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite