Recompensă de peste 10.000 de euro, oferită unor căutători de comori care au găsit mii de monede vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritățile județului Buzău au aprobat, joi, 25 august, plata unei recompense de peste 10.000 de euro pentru o descoperire arheologică făcută de un grup de detectoriști în pădurea Spătaru, cu peste doi ani în urmă. Șapte buzoieni au descoperit în februarie 2020 un vas din lut plin cu monede.

Dragoș Băescu și colegii săi au descoperit monedele. SURSA Facebook Dragoș Băescu
Dragoș Băescu și colegii săi au descoperit monedele. SURSA Facebook Dragoș Băescu

Într-un luminiş din pădurea Spătaru, aflată în vecinătatea municipiului Buzău, un grup de șapte căutători de comori au descoperit în februarie 2020 cu ajutorul detectoarelor de metal un tezaur care avea să-i uimească pe specialiștii Muzeului Județean de Istorie din Buzău.

În timpul cercetării, aparatul unuia dintre ei a țiuit puternic, semn că sub stratul de frunze se afla un obiect metalic mare. Imediat s-au adunat cu toţii şi au început să sape. Așa au dat peste un vas din lut, plin cu monede, care cântărea peste 13,4 kilograme. Celui care a descoperit comoara nu i-a venit să creadă prima dată peste ce a dat.

„La primul semnal mi-am dat seama că e ceva important, după sunet, destul de adânc, am exclamat către băieți «am găsit oala cu arginți!». Am scos-o, toți au fost încântați, cel mai mult mi-a plăcut când am văzut fețele colegilor când le-am mărturisit că vreau să împart această recompensă cu ei”, a povestit atunci Dragoș Băescu, cel care a făcut descoperirea.

Comoara a ajuns pe mâinile arheologilor

Specialiștii muzeului buzoian spun că este cel mai mare tezaur monetar de pe teritorul județului Buzău, cu peste 2.500 de piese, majoritatea fiind de la începutul secolului al XVII-lea. După îndeplinirea tuturor prevederilor legale în vigoare, tezaurul a intrat în patrimoniul Muzeului Județean Buzău.

"Este vorba despre un tezaur monetar ce se compune din peste 2.500 de piese, descoperite într-un recipient ceramic. Nu e primul tezaur pe care îl primim ca urmare a acţiunii întreprinse de căutătorii de comori, dar până acum acesta este cel mai numeros”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Joi, 25 august, în ședința ordinară a Consiliului Județean Buzău pe luna august, a fost aprobată plata unei recompense pentru o descoperire arheologică făcută în pădurea Spătaru de către Dragoș Băescu și colegii săi.

Detectoriștii au de împărțit între ei puțin peste 10.000 de euro. Recompensa oferită descoperitorilor reprezintă 30 la sută din valoarea stabilită de un expert autorizat de Ministerul Culturii. 

Tezaurul monetar a intrat într-un proces de restaurare, întrucât monedele erau într-o stare avansată de degradare, după care Muzeul Județean Buzău îl va prezenta publicului în cadrul unor expoziţii. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite