Descoperiri arheologice spectaculoase la Alba Iulia. Un drum roman și fragmente de mozaic, scoase la lumină de arheologi

0
Publicat:

Rezultate spectaculoase sunt înregistrate în urma unei cercetări arheologice de la Alba Iulia. Descoperirile aduc noi informații privind urbanismul din secolele II-III, din perioada stăpânirii romane.

Arheologii au scos la lumină porțiuni ale unui drum roman FOTO alba24.ro
Arheologii au scos la lumină porțiuni ale unui drum roman FOTO alba24.ro

Cercetarea arheologică preventivă se derulează în zona unei foste tipografii din Alba Iulia şi a fost determinată de proiectul construirii unui hotel. Punctul cercetat se află în partea de sud-est a sitului Apulum, pe un perimetru în care s-a executat demolarea tipografiei și a unei hale.

Descoperiri arheologice la Alba Iulia FOTO alba24.ro
Descoperiri arheologice la Alba Iulia FOTO alba24.ro

Cercetarea este efectuată de către un colectiv de arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, condus de Anca Timofan.

Potrivit informaţiilor transmise de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a fost identificat un nou drum roman, o descoperire importantă pentru înțelegerea organizării cadastrale romane și a tramei stradale în oraș, dar și o locuință romană și fragmente de mozaic.

Material arheologic FOTO alba24.ro
Material arheologic FOTO alba24.ro

„Drumul roman a fost surprins pe toată lungimea terenului, este orientat E-V și a fost amenajat și reamenajat sistematic din plăci mari din gresie. Lățimea drumului este de 5 metri, fiind încadrat între două ziduri (borduri) prevăzute cu mici contraforți. Lângă drum se desfășoară clădiri romane din care s-au păstrat o parte dintre ziduri și, mai ales, diverse pardoseli cu pavimente amenajate în tehnici specifice romane: opus sectile (elemente de paviment în formă de romb sau pișcot), opus spicatum (elemente în formă de L așezate în spic), opus tessellatum (mici cubulețe - tesserae - care formează un mozaic)”, arată reprezentanţii instituţiei muzeale.

Materialul arheologic scos la suprafață este bogat și este format din ceramică romană, monede, piese de mobilier, ace din os și bronz, un fragment de ștucatură și, mai ales, fragmentele de mozaic care constituie descoperiri foarte rare.

Fragmente de mozaic roman FOTO alba24.ro
Fragmente de mozaic roman FOTO alba24.ro

În zona cercetată a existat o zonă rezidențială importantă în Apulum (așezarea civilă a castrului legiunii a XIII-a Gemina/Municipium Septimium Apulense), chiar lângă sectorul Domus-Thermae, cercetat în anii 2009 și 2019. Acolo s-a descoperit o impozantă casă romană și o parte din clădirea unor băi romane, cunoscute sub denumirea de ”hipocaust”.

Este vorba despre un sistem prin care aerul cald putea circula pe sub podeaua casei. Sistemul era cunoscut încă din Grecia Antică, dar a fost luat și folosit de romani, care au îmbunătățit tehnologia. Pe teritoriul vechiului Apulum au fost scoase la suprafață mai multe astfel de locuințe care beneficiau de sistemul de încălzire prin pardoseală.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite