Șmenar cu cazier impresionant, condamnat la închisoare cu executare. Cum a înșelat o vânzătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat specializat în infracțiuni de înșelăciune prin metoda șmen, care a dat astfel de „lovituri” în mai multe județe a fost condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Aiud. 

Femeia a fost înșelată cu suma de 150 de lei FOTO Adevărul
Femeia a fost înșelată cu suma de 150 de lei FOTO Adevărul

Bărbatul a a indus în eroare o vânzătoare din Aiud, județul Alba, căreia i-a solicitat să îi schimbe o sumă de bani. În ultimii ani, acesta a dat mai mult ”lovituri” asemnănătoare în mai multe județe, în special în zona Moldovei.

Petrică Enache, din Galați, a intrat în incinta magazinului cu scopul precis de a o înșela pe vânzătoare. A întrebat-o pe acasta dacă are să îi schimbe mai multe bancnote de 10 lei, în bancnote cu valoare mai mare. Având nevoie de mai multe bancnote cu valoare mai mică, martora i-a răspuns inculpatului că îi poate schimba maximum suma de 500 de lei.

Inculpatul a scos din buzunar un teanc mare de bancnote de 10 lei, i-a numărat, după care i-a predat martorei o parte din acest teanc, spunându-i că i-a dat suma de 500 de lei. După ce a numărat banii puși pe tejghea, martora a constatat că sunt doar 48 de bancnote de 10 lei, adică suma de 480 lei, motiv pentru care i-a spus acestuia că mai trebuie 20 de lei pentru a-i schimba. Auzind acest lucru, inculpatul a spus că nu se poate, motiv pentru care martora a procedat din nou la numărarea banilor în fața lui și odată cu el.

Imediat după ce a terminat de numărat banii, inculpatul i-a dat teancul de bani numărați, pe care i-a pus în casa de marcat și, totodată, i-a dat încă două bancnote de câte 10 lei și martora i-a dat din casa de marcat a unității, suma de 500 de lei, în bancnote de câte 100 și 50 de lei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

A recunoscut infracțiunea

La scurt timp după tranzacție, simțind că teancul de bani este subțire pentru a fi în el 50 de bancnote, femeia a numărat din nou banii constatând că sunt doar 35 de bancnote. Acesta și-a dat seama că a fost înșelată și a anunțat șefa de tură și poliția. Prins de polițiști și dus la audieri, bărbatul a recunoscut fapta și a spus că a înmânat casierei doar 35 de bancnote a câte 10 lei (350 de lei), primind de la aceasta suma de 500 de lei.

„A menționat expres că a urmărit să prejudicieze partea civilă cu respectiva sumă de bani. Prezența acestuia în magazinul aparținând părții civile este confirmată și de faptul că, procedând la o procedură de recunoaștere după fotografii, martora (…) l-a indicat fără rezerve ca fiind persoana care s-a prezentat în data de 03.05.2018 la magazinul unde lucra, și care i-a cerut schimbarea unei sume de bani”, se susține în hotărârea Judecătoriei Aiud. Bărbatul a fost trimis în judecată, iar în 13 ianuarie 2023 a fost condamnat la pedeapsa de 1 an și 9 luni de închisoare în regim de detenție.

Judecătorul a ținut cont de faptul că acesta mai avea patru pedepse anterioare pentru fapte similare. Petrică Enache a contestat hotărârea, dosarul urmând să fie judecat și la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri