Un oraș din Transilvania își va asigura aproape tot necesarul de energie electrică cu ajutorul unui parc fotovoltatic

0
Publicat:

Un oraș din Transilvania își va alimenta cea mai mare parte a instituțiilor publice cu energie electrică ce va proveni de la un parc fotovoltaic. Investiția se ridică la peste 4,7 milioane de lei

Blajul va avea o centrală fotovoltaică FOTO Adevărul
Blajul va avea o centrală fotovoltaică FOTO Adevărul

Pe un teren de 3,4 hectare vor fi amplasate peste 1.500 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 880 kW. Investiția se ridică la peste 4,7 milioane de lei.

Primăria Blaj a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 4.773.537,56 de lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivul investiției este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice). Noua centrală fotovoltaică va asigura circa 80% din necesarul de energie electrică al municipiului Blaj, respectiv iluminat public, școli și clădiri publice.

Terenul pe care urmează să fie realizată noua centrală electrică fotovoltaică se află la ieșirea din municipiu spre Mediaș. Terenul are o suprafață totală de 34.500 mp, din care suprafața utilă pentru sistemul fotovoltaic va fi de 14.500 mp.

Centrala fotovoltaică va avea o putere electrică instalată de 995,8 kWp în curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice și de 880 KW în curent alternativ, la nivelul invertoarelor.

Centrala va fi formată dintr-un număr de 1.532 de panouri fotovoltaice. Cu acest număr de panouri, se va acoperi suprafața terenului disponibil aparținând Primăriei Blaj. Întreaga energie electrică regenerabilă produsă va fi utilizată exclusiv pentru consum propriu.

Parc fotovoltaic și la Ocna Mureș

Un proiect similar este derulat și în orașul Ocna Mureș din Alba, care ar urma să devină primul din România independent energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, clădirii primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Acesta cuprinde 1.500 de panouri și cinci invertoare care sunt amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 de metri pătrați. Autoritățile preconizează o economie la bugetul local de 1,5 – 2 milioane de lei pe an, bani care vor putea fi cheltuiți pentru alte investiții. Pe lângă clădirea primăriei și iluminatul public, energia electrică va fi utilizată pentru două licee, o școală gimnazială, casa de cultură și biblioteca orășenească. Valoarea fondurilor nerambursabile este de 559.100 de euro. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite