Savantul Sergiu Pașca, român pentru Premiul Nobel. Cum l-a recompensat Statul pe cercetătorul în care își pune speranțele

0
Publicat:

Cercetătorul român Sergiu Pașca (41 ani) a fost premiat de Statul român cu Premiul Special pentru Excelență în cercetare la nivel mondial. Pașca este considerat speranța României pentru Premiul Nobel.

Sergiu Pașca a fost premiat de Statul român FOTO pascalab.org
Sergiu Pașca a fost premiat de Statul român FOTO pascalab.org

Distincția a fost oferită în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești, eveniment care a avut loc la Ateneul Român, marți, 31 ianuarie 2023. Cercetătorul originar din Aiud, județul Alba, a transmis un mesaj video cu ocazia evenimentului.

„Mulțumesc membrilor juriului pentru recunoașterea meritelor descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare și desigur Guvernului României pentru inițiativă acestei gale. Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Însă sunt medic de profesie și preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și continuă să fie înțelegerea cauzelor biologice ale bolilor neuropsihiatrice”, a precizat cercetătorul român, în vârstă de 41 de ani.

Sergiu Pașca a complet că unul din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică și „cu toate acestea încă diagnosticăm aceste boli așa cum făceam în secolul XIX și le tratăm ca în secolul XX”.

„Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculare, celulare și de circuit ale creierului uman. De aceea de mai bine de un deceniu, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului. Astăzi putem să luam doar câteva celule din piele de la orice pacient, să le transformăm în laborator în celule stem și apoi, folosind metode dezvoltate de noi în laborator să le ghidăm să se transforme în neuroni funcționali umani. Crescând aceste culturi celulare umane, numite organoizi și asembloizi, putem în mod neinvaziv să construim circuite complexe ale creierului în plăcuțe de laborator”, a completat Sergiu Pașca.

Laborator de cercetare la Universitatea Stanford

Cercetătorul activează la Universitatea Stanford din SUA unde a înființat un laborator pentru cercetările sale în domeniul neuroștiinței.

„Am început deja să înțelegem mecanismele mai multor boli neurogenetice de dezvoltare și desigur sperăm ca în viitorul apropiat să le translaționăm clinic. Speranța mea este că această nouă abordare experimentală să facă posibilă o nouă psihiatrie, o psihiatrie moleculară care este ancorată în biologie. Țin să le mulțumesc mentorilor mei din anii de facultate de la Cluj, mentorilor mei din Statele Unite și mai ales grupului meu extraordinar studenți care vin din toată lumea aici la Stanford”, a mai transmis acesta, în mesajul video. 

Parcursul unui eminent român

Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud (Alba) şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA.

Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California.

A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical. Scopul Laboratorului Paşca este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului.

Activitatea de anului trecut a românului, respectiv injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice, a fost inclusă de revista The Week, printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite