Primarul care și-a petrecut jumătate din viață în funcție. Conduce o comună din Alba de 33 de ani

0
Publicat:

Unul dintre cei mai longevivi primari din România și cel mai longeviv din Alba, Ioan Iancu Popa, a împlinit 33 de ani în funcție. Este primar neîntrerupt din 1 februarie 1990.

Primarul Ioan Iancu Popa acum și în tinerețe FOTO Arhiva Personală
Primarul Ioan Iancu Popa acum și în tinerețe FOTO Arhiva Personală

Ioan Iancu Popa conduce Primăria comunei Sântimbru, Alba, de la vârsta de 33 de ani, respectiv din 1 februarie 1990, când a preluat această funcţie, fiind numit de consiliul local. Din 1992, el a câştigat detaşat toate alegerile locale.

Acesta și-a petrecut jumătate de viață ca primar al localității. Cele mai recente alegeri, organizate în 2020, au fost câștigate de Popa cu 58,37% din voturi.

Primul mandat a fost cu foarte multe provocări firești, având în vedere că au fost și primii ani după Revoluție. „Drumul către adevărata libertate a cetățeanului l-am pornit atunci cu retrocedarea terenurilor agricole – ”împărțitul pământului” cum se spunea. Foarte multă muncă, muncă cu care nu m-am mai întâlnit – dar am învățat din mers, am urmat și respectat la virgulă legea și ne-am descurcat. Am fost fruntașii județului atunci și fruntași am fost și ăn 2020 când am fost prima comună din județ cu întăbularea în întregime și gratuită pentru comună”, povestește edilul.

„Să înțelegi că ești primarul tuturor”

Iancu Popa mărturisește că după părerea lui secretul care i-a adus 33 de ani la cârma comunei este să fii primar pentru toată lumea. 

„Știu că sună banal – dar cel mai important este să înțelegi că ești primarul tuturor – că ești om pentru fiecare om din comună – indiferent dacă te-au votat sau nu, indiferent de culoarea politică. Oamenii te-au ales și asta înseamnă că și-au pus încrederea în tine așa încât să-i înțelegi și să le înțelegi nevoile. Și trebuie să faci asta atât la nivel individual, cât și de comunitate.

Trebuie să ai o înțelegere clară a problemelor și a situațiilor existente din localități, trebuie să le faci pe toate la timpul lor, trebuie să te lupți ca lucrurile să se întâmple de multe ori, trebuie să fii prezent, trebuie să știi mereu ce se întâmplă și cum poți face mai bine în comuna ta – am fost pionieri în județul Alba la atragerea de fonduri europene și ne mândrim cu asta”, a completat primarul.

Acesta spune că este nevoie de sacrificiu în ce privește timpul personal, dar acesta aduce împliniri sufletești și profesionale. Motto-ul după care spune că se ghidează primarul de la Sântimbru este: „Trebuie să crezi, să muncești și cel mai important să fii cinstit și corect”.

Primarul și angajații instituției pe care o conduce de 33 de ani FOTO Primăria Sântimbru
Primarul și angajații instituției pe care o conduce de 33 de ani FOTO Primăria Sântimbru
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite