Revoluţia din Decembrie 1989 la Blaj. Cum s-au împuşcat revoluţionarii între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţul fals privind venirea teroriştilor la Blaj a avut ca rezultat un mort şi doi răniţi
Anunţul fals privind venirea teroriştilor la Blaj a avut ca rezultat un mort şi doi răniţi

Evenimente sângeroase din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 au avut loc şi în municipiul Blaj din Alba. Aici, din cauza unor confuzii, revoluţionarii au ajuns să se împuşte între ei. Rezultatul: un mort şi doi răniţi.

La Blaj, Revoluţia s-a soldat cu un mort şi patru răniţi, dintre care doi erau miliţieni. Ceilalţi sunt revoluţionari care au fost victime ale confuziilor privind venirea ”teroriştilor”.

Detalii cu privire la evenimentele din Blaj sunt cuprinse în aşa-zisul dosar al Revoluţiei, în ordonanţa procurorilor.

Astfel, în data de  de 23 decembrie 1989, în jurul orei 16.00, în staţia CFR Blaj, pe fondul unor zvonuri privind faptul că dintr-un tren rapid au coborât terorişti, mai mulţi membri din gărzile patriotice şi civili înarmaţi au deschis foc asupra unor persoane care li s-au părut suspecte. 

În aceste împrejurări a fost împuşcat mortal numitul Boar Petru şi răniţi prin împuşcare Budiu Mircea şi Tomşa Vasile. Atât Boar Petru cât şi Tomşa Vasile făceau, la rândul lor, parte din gărzile patriotice. Budiu Mircea conducea un tractor şi, fiind considerat „suspect”, a fost rănit prin împuşcare.

 Acţionând însă individual pentru identificarea „teroriştilor” din zona gării şi fiind consideraţi „suspecţi” de către ceilalţi membri ai gărzilor patriotice şi civili înarmaţi, în direcţia lor s-a executat foc, urmarea fiind decesul, respectiv rănirea prin împuşcare a celor trei bărbaţi. 

Aceste aspecte au făcut obiectul dosarului nr. 31/P/1990 al Parchetului Militar Cluj, care, prin rezoluţia din data de 13 decembrie 1996, a dispus neînceperea urmăririi penale cu privire la decesul lui Boar Petru şi rănirea celorlalte persoane.

gara blaj

Gara din Blaj, scena unor evenimente sângeroase în decembrie 1989

Revoluţionarii din Blaj l-au agresat în timpul evenimentelor şi pe comandantul Miliţiei, Bodea Nicolae, precum şi pe un subaltern al acestuia. Conform certificatului medico-legal pe care Bodea l-a obţinut ulterior, acesta a prezentat leziuni corporale (traumatism cranio-cerebral fără leziuni osoase, plăgi tăiate ale scalpului, plagă frontală, plagă occipitală, traumatism toracic fără leziuni osoase etc.) care s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure. Poliţistul a fost bătut în 22 decembrie 1989.

”Fiind audiat la data de 17.01.2007, cu ocazia cercetărilor efectuate în dosarul nr. 97/P/1990, Bodea Nicolae a precizat că în luna decembrie 1989 era comandantul Miliţiei mun. Blaj, având gradul de căpitan. În data de 22.12.1989 împreună cu mai mulţi subordonaţi a intenţionat să se deplaseze în faţa sediului Primăriei Blaj pentru a se alătura manifestanţilor. În drum spre sediul primăriei au fost însă agresaţi de un grup care aveau antecedente penale. Urmare loviturilor primite şi-a pierdut cunoştinţa, fiind transportat ulterior, de alte persoane, la domiciliul unor prieteni de familie. De asemenea a precizat că faţă de persoanele care l-au agresat s-au efectuat cercetări de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba”, se precizează în ordonanţa Parchetului. Agresorii miliţianului a fost scoşi de sub urmărire penală.

Împreună cu şeful Miliţiei se afla şi sergentul major Jurcă Cornel, care, de asemenea, a fost agresat de manifestanţi. ”Fiind audiat la data de 04.02.2008, cu ocazia cercetărilor efectuate în dosarul nr. 97/P/1990, Jurcă Cornel a menţionat că în data de 22.12.1989, fiind agent de ordine publică (sg. maj.) în cadrul Miliţiei mun. Blaj, împreună cu mr. Bodea Nicolae, comandantul miliţiei, sg. maj. Tătar Călin, plt. adj. Şut Gheorghe, cpt. Gherman Horaţiu şi alţi 3 colegi s-au deplasat, în jurul orei 1230, spre sediul Primăriei. La aproximativ 200 de metri de Primărie au fost însă agresaţi de mai multe persoane necunoscute, pierzându-şi cunoştinţa. În momentul în care şi-a revenit a constatat că se afla în Secţia de terapie intensivă a Spitalului mun. Blaj”, se mai susţine în documentul procurorilor.

Boar Petru este una dintre 23 de persoane din Alba care au murit la Revoluţie, alte 111 fiind rănite.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Revoluţia din Decembrie 1989, povestită de cei care au ieşit în stradă la Alba Iulia. Dramele din urmă cu 31 de ani VIDEO

Şeful Poliţiei Locale Alba, implicat într-un accident rutier. Poliţiştii nu i-au putut lua alcoolemia. La spital şi-a pierdut cunoştinţa

  

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite