Râs superb aflat în căutarea hranei, filmat într-o pădure din Munții Apuseni VIDEO

0
Publicat:

Un superb exemplar de râs a fost recent surprins de camerele de monitorizare a faunei, într-o pădure ce face parte din Parcul Natural Apuseni.

Răsul trece prin fața camerei de supraveghere FOTO Parcul Natural Apuseni
Răsul trece prin fața camerei de supraveghere FOTO Parcul Natural Apuseni

În imaginile surprinse de camerele de monitorizare se observă cum râsul se plimbă cu grație prin pădure. La un moment dat, animalul, cu mișcări agile, se ascunde în scorbura unui copac, cel mai probabil în căutarea prăzii.

Râșii, animale foarte discrete și greu de observat în libertate, sunt cele mai mari feline din Europa. Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori ies la vânătoare.

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Zona de vânătoare a acestuia poate ajunge la suprafețe mari de peste 400 km pătrați, în funcție de disponibilitatea hranei. Vânează prada prin ambuscadă și intră adesea în conflict cu lupii atunci când încalcă teritoriul haitelor.

Toate speciile de râşi sunt carnivore, iar un adult are nevoie de 1-2 kilograme de carne pe zi. Râsul vânează, în principal, iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare sau cerbi. La noi în ţară, râsul este răspândit mai ales în pădurile Carpaților Orientali, dar și în Munții Apuseni, fiind prezent pe lista animalelor protejate.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa. (Sursa video Facebook/ Romsilva)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite