Cerb de o frumusețe rară, la scăldătoare în Munții Apuseni. Se pregătește de boncănit VIDEO

0
Publicat:

Boncănitul cerbilor, care anunță perioada de împerechere a acestor animale, este momentul spectaculos care poate fi admirat doar o dată pe an, toamna. Până atunci, animalele sunt solitare și se mai și scaldă pentru a se răcori.

Un cerb la scăldătoare FOTO captură video Facebook
Un cerb la scăldătoare FOTO captură video Facebook

Un cerb spectaculos a fost filmat de o cameră de supraveghere a faunei la o scălădtoare din Munții Apuseni. Mai este puțin timp până ce începe boncănitul. Startul împerecherii este pe la mijlocul lunii septembrie, perioadă în care mugete ale cornutelor se pot auzi în păduri până în luna octombrie.

Masculii se luptă pentru supremația teritoriului și cucerirea ciutelor, iar pentru asta își folosesc coarnele care s-au dezvoltat din primăvară până în toamnă. Cerbii își anunță prezența în pădure prin mugete puternice prin care încearcă să își intimideze adversarii, iar intensitatea sunetelor sunt un indiciu al poziției masculului în ierarhia speciei.

„La cerb împerecherea începe în luna septembrie, mai întâi în zonele de șes, apoi și la munte, terminându-se cu a doua jumătate a lunii octombrie. Între cerbii masculi se duc lupte aprige, pentru supremația cârdurilor de ciute. Este de reținut că în această perioadă, cerbii elimină un miros specific, ușor de perceput chiar și de către om”, spun reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Cerbul carpatin este un mamifer ierbivor, trǎieşte aproximativ treizeci de ani. Animal sǎlbatic, timid, sfios şi este vânat pentru carne, coarne şi piele. Cerbul este mascul cu înfǎţişarea mândrǎ, elegantǎ, dar puternicǎ. Lungimea corpului poate ajunge pânǎ la doi metri, iar pǎrţile corporale sunt foarte bine echilibrate, fiind de talie mai mare decât ciuta, coarnele lui sunt ramificate.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Administrația Parcului Natural Apuseni, administrează aria naturală protejată de interes național Parcul Natural Apuseni, precum și trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa), plus 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații și monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite