Judecătorii din Alba își suspendă activitatea în semn de protest față de noua lege a pensiilor speciale

0
Publicat:

Adunările generale ale judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia și Tribunalul Alba au hotărât adoptarea unei forme de protest față de intenția coaliției de guvernare de a aduce modificări legislației privind pensiile de serviciu. 

Magistrații vor judeca doar cauzele urgente FOTO Adevărul
Magistrații vor judeca doar cauzele urgente FOTO Adevărul

Magistrații au decis amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 21 iunie 2023 „până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte statutul constituțional al magistraților, garanțiile constituționale precum și principiul previzibilității”.

„Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Alba Iulia solicită președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatului Poporului, președintelui Senatului și al Camerei Deputaților sesizarea Curții Constituționale a României privind neconstituționalitatea prevederilor legislative respective și acordă mandat președintelui Curții de Apel Alba Iulia privind adoptarea unei rezoluții comune a președinților curților de apel la întâlnirea ce va avea loc la Iași în perioada 29-30 iunie 2023. În funcție de soluția legislativă ce se va adopta se va convoca o nouă adunare generală care va stabili continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest”, se precizează într-un comunicat de presă al instanței.

Judecătorii de Curtea de Apel Alba Iulia susțin că au avut în vedere faptul că proiectul de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, privind reforma în domeniul pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, inclusiv sub aspectul condiţiilor de pensionare şi al modalităţii de calcul al pensiilor, „încalcă statutul constituțional al magistraților, precum și garanțiile rezultate din instrumentele internaționale care reglementează acest statut, dar și faptul că, deși magistrații au manifestat disponibilitate pentru eliminarea inechităților din sistem, principiul cooperării loiale între puterile statului a fost încălcat și nu a existat un dialog real până la acest moment”.

În esență, judecătorii solicită ca modificările legislative referitoare la aceste aspecte să fie stabilite cu respectarea standardelor consacrate intern și internațional, cu asigurarea respectării statutului constituțional al magistraților și al independenţei justiţiei”. Precizările magistraților de la Curtea de Apel au fost preluate și de judecătorii de la instanțele inferioare în grad.

Decizii aproximativ similare au fost luate și la judecătoriile din Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj și Câmpeni.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite