Blocaj în Justiţie ca răspuns la reforma pensiilor speciale: Magistraţii îşi suspendă activitatea în semn de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe instanțe și parchete din București și din țară au anunțat că protestează față de iminentele modificări privind pensiile speciale, urmând ca activitatea să fie suspendată pe termen nelimitat.

Magistrații suspendă activitatea pe durata protestului. Foto:Shutterstock
Magistrații suspendă activitatea pe durata protestului. Foto:Shutterstock

UPDATE 18:00: CSM susține că situația  lezează fundamental independența justiției

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în proteste care au avut loc astăzi, precizând că situația „este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților”.

UPDATE 17:30 Și magistrații Tribunalului Sibiu au decis să amâne procesele și să judece doar urgențele, în semn de protest

Nemulțumiți de faptul că pensiile de serviciu le sunt puse în pericol, judecătorii sibieni au luat decizia să amâne toate cauzele aflate pe rol, cu excepția celor urgente, începând de miercuri, 21 iunie.

UPDATE 16:50 Magistrații Curții de Apel Galați protestează față de modificarea legii privind pensiile speciale. Vor judeca doar cazurile urgente

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Galați a decis să organizeze un protest, începând cu data de de 21 iunie, ca reacție la modificarea legii privind pensiile de serviciu.

UPDATE 15:10 Curtea de Apel Timișoara, protest față de legea privind pensiile de serviciu ale magistraților. Se judecă doar urgențele

Începând de miercuri, 20 iunie 2023, Curtea de Apel Timișoara amână toate dosarele aflate pe rolul instanţei, cu unele excepţii, în urma hotărârii luate în cadrul adunării generale de marți, 19 iunie 2023.

UPDATE 14.19 Judecătorii Curţii de Apel Oradea suspendă de miercuri judecarea cauzelor, cu excepţia celor urgente

Judecătorii Curţii de Apel (CA) Oradea au decis, marţi, adoptarea începând de miercuri, 21 iunie, a unei forme de protest constând în amânarea judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente, se arată într-un comunicat de presă transmis de instanţa orădeană.

Decizia a fost luată, potrivit instanței, văzând că procesul legislativ de modificare a regimului pensiilor de serviciu ale magistraţilor continuă, fără o consultare reală şi efectivă a sistemului judiciar, în vederea identificării acelor soluţii de natură să asigure respectarea statutului constituţional al magistraţilor.

UPDATE 14.15 DIICOT susține propunerile formulate de CSM pe tema pensiilor speciale și amenință cu proteste. 

n urma dezbaterilor s-a supus la vot și a fost adoptată manifestarea susținerii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Consiliului Superior al Magistraturii, de a participa la discuțiile de negociere privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

În situația în care propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu vor fi avute în vedere de către Legislativ, se va convoca o nouă adunare generală a procurorilor direcției pentru a se stabili dacă se inițiază o formă de protest, iar în caz afirmativ, formele graduale de protest ce urmează a fi adoptate", a transmis DIICOT.

UPDATE 14.00 Potrivit surselor Adevărul, președintele CSM, Daniel Grădinaru, este la Guvern, unde discută cu Marcel Ciolacu, premierul României, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, și cu Nicolae Ciucă, președintele Senatului, despre nemulțumirile din sistemul judiciar.

UPDATE 13.01 Protest la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. Activităţile care nu sunt urgente, suspendate pe termen nelimitat

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti anunţă că suspendă pe termen nelimitat activităţile de urmărire penală care nu au caracter de urgenţă, în semn de protest faţă de lipsa transparenţei puterii legislative şi executive şi lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte propunerile de modificare a legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

 Conform unui comunicat emis, marţi, de PCA Ploieşti, în cadrul Adunării Generale s-a luat act de "comportamentul neloial" al puterii legislative şi executive faţă de principiile ce guvernează activitatea magistraţilor procurori.

UPDATE 12.58 Judecătorii din Alba își suspendă activitatea în semn de protest față de noua lege a pensiilor speciale

Adunările generale ale judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia și Tribunalul Alba au hotărât adoptarea unei forme de protest față de intenția coaliției de guvernare de a aduce modificări legislației privind pensiile de serviciu.

Magistrații au decis amânarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent, începând cu data de 21 iunie 2023 „până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte statutul constituțional al magistraților, garanțiile constituționale precum și principiul previzibilității”.

UPDATE 12.50 Şi Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că se va alătura protestului, dacă propunerile CSM nu vor fi luate în seamă.

"În unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:

- să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;

- să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate", transmite DNA.

UPDATE 12.40 Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, atrage atenţia asupra necesităţii reformei pensiilor de serviciu, menţionând că "principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral".

Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu” a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

UPDATE Şi Curtea de Apel Bucureşti s-a alăturat protestului şi anunţă că vor fi amânate toate cauzele, cu excepţia urgenţelor. Instanţa anunţă că cere ÎCCJ sesizarea Curţii Constituţionale.

"Judecătorii Curţii de Apel București, întruniţi astăzi în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente mai jos menţionate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei, sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.

Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.

Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.

De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.

Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel București în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor, s-a decis, în Adunarea Generală, judecarea următoarelor cauze:

- în materie civilă: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie

- în materie penală: cauzele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

Pentru reevaluarea situaţiei, în funcţie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel București urmează a fi reconvocată la un moment ulterior", a transmis Curtea de Apel Bucureşti.

Ştirea iniţială:

Până la momentul publicării știrii, parchetele de pe lângă judecătoriile din București, parchetul Capitalei, cel de pe lângă Judecătoria Timişoara şi Tribunalul București au anunțat că suspendă activitatea în semn de protest. Deciziile au fost luate de adunările generale. 

Activitatea suspendată la instanţe şi parchete

"Având în vedere discuțiile din spațiul public privind iminența adoptării unor modificări radicale ale condițiilor de acordare a pensiei de serviciu a magistraților,

În ciuda deschiderii permanente la dialog pe care reprezentanții sistemului judiciar au arătat-o în toată această perioadă,

Ținând seama de faptul că punctele de vedere exprimate de sistemul judiciar și de către asociațiile profesionale au fost ignorate complet în procesul legislativ,

Admițând că sistemul actual de pensionare necesită ajustări (spre exemplu, pensia de serviciu nu ar trebui să depășească cuantumul salariului net), 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București și al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înțeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activității, cu excepția unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independența justiției și statutul magistraților, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechitățile existente, iar pe de altă parte, să se țină cont de statutul magistraților, condițiile de muncă și perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său.

Solicităm ca punctele de vedere exprimate de întreg corpul magistraților în Adunările generale din data de 31.05.2023 să fie avute în vedere în procesul legislativ de adoptare a modificărilor legislative cu privire la pensiile magistraților", au transmis procurorii din Bucureşti.

Un anunţ similar a venit şi de la procurorii din Timişoara.

"Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în data de 20.06.2023, a decis că este necesară organizarea unei forme de protest față de modificările aduse pensiei de serviciu a magistraților și a modalității de adoptare a modificărilor lipsite de transparență și în lipsa oricărei consultări cu sistemul judiciar.

În ceea ce privește forma de protest, procurorii prezenți la adunarea generală au decis, în unanimitate, următoarele:

Suspendarea activității desfășurate în dosarele penale, cu excepția cauzelor urgente, şi suspendarea audiențelor", a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Şi judecătorii Tribunalului Bucureşti s-au alăturat protestului, urmând ca dosarele, cu excepţia celor urgente, să fie amânate-

"Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători:

- a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor;

- a hotărât, cu o majoritate covârşitoare, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei);

- a hotărât, în unanimitate, transmiterea către publicul larg a unui comunicat cu privire la forma de protest adoptată;

- se emite un comunicat de presă în sensul celor de mai sus", au transmis reprezentanţii Tribunalului Bucureşti.

Schimbările din legea pensiilor speciale

Liderii Coaliţiei de guvernare au stabilit, luni, ca săptămâna viitoare modificările aduse pensiilor speciale, între care ale magistraţilor, să fie votate în forul decisiv al Parlamentului.

O prevedere importantă din proiectul aflat la Parlament este creșterea vârstei de pensionare a magistraților, de la 50 de ani la 60 de ani, până în 2035.

În document este prevăzută reajustarea procentului aferent bazei de calcul, de la 80% la 65% din media veniturilor brute realizate în ultimele luni înainte de data pensionării, gradual, de la 12 luni până la 300 de luni, pentru toate categoriile de beneficiari, respectiv: personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular.

Sunt exceptate pensiile magistraților, protejate de deciziile Curții Constituționale a României, unde e menținută proporția de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare şi sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. E cazul pentru cei care se pensionează până la 31 decembrie 2023. După 1 ianuarie 2024, perioada de raportoare de 12 luni începe să crească până în 2043 la 300 de luni.

Perioada permisă ca asimilată (adică având o vechime în altă profesie juridică – notar, avocat etc.) scade treptat până în 2029, când nu va mai fi permisă. Mai precis, dacă în 2024 va mai fi permisă o perioadă asimilată de cinci ani, de la an la an va fi diminuată această perioadă.

Nicio pensie nu va mai putea să depășească venitul obținut în perioada de cotizare, adică din timpul activității în câmpul muncii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite