Se vinde cea mai mare fabrică de cherestea din România, Holtzindustrie Sebeș. Consiliul Concurenței analizează tranzacția

0
Publicat:

Operațiunea prin care compania Ziegler Holzindustrie GmbH, grup german cu operaţiuni în logistică şi în prelucrarea lemnului, vrea să preia HS Timber Productions Sebeş SRL este analizată de Consiliul Concurenţei.

Fabrica HS Timber Sebeș FOTO hs.at
Fabrica HS Timber Sebeș FOTO hs.at

Compania din Germania se ocupă cu tăierea şi rindeluirea lemnului și face parte din Grupul Ziegler, ce activează în industrii variate: prelucrarea lemnului, logistică, construcţii de case din lemn, comerţ cu buşteni, inginerie, decoraţiuni, gastronomie/domeniul hotelier, media.

Compania austriacă HS Timber Productions Sebeş, fosta Holtzindustrie Schweighofer, este implicată în prelucrarea de produse din lemn, fiind cea mai mare societate din România în domeniul producției de cherestea. Tranzacția implică și activele aferente activităţii de exploatare a unei centrale termice pe biomasă ale HS Timber Productions Reci SRL, județul Covasna.

În România, HS Timber Productions îşi desfăşura activitatea în două fabrici de cherestea din Sebeş şi Reci şi o fabrică de panel în Comăneşti, unde muncesc circa 2.400 de angajaţi. „În conformitate cu prevederile Legii concurenţei nr. 21/1996, această operaţiune este o concentrare economică ce trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a transmis Consiliul Concurenței.

Contractul dintre cele două părți a fost semnat în 14 aprilie 2023. Grupul Ziegler preia întreaga echipă existentă la Sebeș formată din 650 de angajați. Fabrica de cherestea a fost prima unitate de producție a HS Timber Group din România.

Firma nu a mai avut suficient lemn din România pentru a alimenta fabrica din Sebeș. Dacă până în 2015 fabrica funcționa cu 99% lemn românesc, înainte de vânzare acesta nu mai reprezenta nici 50%. În ultimii ani la Sebeș s-a adus lemn din Finlanda, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia și din Ucraina. Societatea a avut în 2022 un profit net în valoare de 109 milioane de lei, obținut la o cifră de afaceri netă de 2,15 miliarde de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite