Iluminatul public ținut pe loc de o contestație. Primăria Alba Iulia, obligată de instanță să reevalueze oferta câștigătoare

0
Publicat:

Primăria Alba Iulia este nevoită să reevalueze un contract de investiții care a fost deja semnat. Este vorba despre contractul privind reabilitarea rețelei de iluminat pe 15 străzi din municipiu, printr-o investiție de aproape 1,8 milioane de lei. 

Proiectul prevede modernizarea iluminatului public pe 15 străzi FOTO Adevărul
Proiectul prevede modernizarea iluminatului public pe 15 străzi FOTO Adevărul

În total vor fi înlocuite peste 560 de aparate de iluminat. „Am semnat contractul pentru modernizarea rețelei de iluminat public pe încă 15 străzi din municipiul Alba Iulia: Izvorului, Piatra Corbului, Recea, Roșia Montană, Orlea, Nanului, Bunta, Țarina, Gemina, Apulum, Mitropolit Simion Ștefan, Mihai Viteazu, Mitropolit Alexandru Sterca Șuluțiu, Gabriel Bethlen și Militari. Vor fi înlocuite 565 aparate de iluminat cu surse LED și vor fi montate tot atâtea module de comandă telegestiune, ceea ce va duce la o reducere semnificativă a consumului de electricitate și implicit la economisirea unor sume importante de bani la bugetul local”, anunța primarul Gabriel Pleșa în 9 noiembrie 2024.

În urma desfășurării procedurii de achiziție, contractul a fost semnat cu firma Elba-Com SA din Timișoara, care are la dispoziție maximum 10 luni pentru realizarea serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor. Obiectivul de investiții „Creșterea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public în Municipiului Alba Iulia” are o valoare totală de 1.790.355 lei + TVA și este finanțat din fonduri AFM și bugetul local.

„La finalizarea lucrărilor pentru care avem finanțarea asigurată, aproape întreg municipiul va beneficia de iluminat public cu corpuri LED, economiile rezultate fiind de 30-50%! Toate proiectele de modernizare a rețelei de iluminat public sunt implementate în intervalul 2021-2024”, a completat primarul din Alba Iulia.

Decizia CNSC, contestată la Curtea de Apel

Rezultatul procedurii a fost contestat de către al doilea operator participant la licitație, societatea Flash Lighting Services SA, care a pierdut acțiunea la Consilul Național pentru Soluționarea Constetațiilor (CNSC). În continuare, societatea a contestat decizia CNSC în justiție, la Curtea de Apel Alba Iulia și a avut câștig de cauză. Acțiunea a fost înregistrată în 10 noiembrie 2023, cu o zi după semnarea contractului.

Admite plângerea formulată de petenta Flash Lighting Services SA, în contradictoriu cu autoritatea contractantă UAT Municipiul Alba Iulia, cu sediul in Alba lulia, Strada Moţilor nr. 5A, Judeţul Alba şi cu intimata Elba-Com  SA, împotriva Deciziei nr. 2510/C6/2711 pronunţată, la data de 25 octombrie 2023, de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, şi pe cale de consecinţă: Modifică în parte Decizia nr. 2510/C6/2711 în sensul că: Admite contestaţia formulată de petenta Flash Lighting Services SA. Anulează Raportul procedurii nr. 106874/20.09.2023 şi Adresa de comunicare a rezultatului procedurii nr. 106894/20.09.2023. Obligă autoritatea contractantă UAT Municipiul Alba Iulia să reevalueze oferta depusă de Elba-Com SA în conformitate cu considerentele prezentei decizii. Respinge cererea de intervenţie voluntară accesorie formulată de Elba-Com SA”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, din 4 decembrie 2023.

În aceste condiții, administrația locală este obligată să reevalueze oferta firmei care a fost desemnată câștigătoare.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite