Fetiță de 10 ani obligată la analfabetism de propriii părinți. A fost deschis un dosar penal, adulții riscă închisoarea

0
Publicat:

Refuzul părinților de a lăsa copii la școală poate duce la răspunderea penală. Este cazul unei familii din orașul Teiuș, județul Alba, care nu i-a mai permis unei fetițe de 10 ani să mai meargă la școală.

Eleva este înscrisă la Liceul Teoretic Teiuș, care are și clase primare FOTO Facebook
Eleva este înscrisă la Liceul Teoretic Teiuș, care are și clase primare FOTO Facebook

Situația a ajuns în atenția poliției, care a deschis dosar penal. Autoritățile susțin că ea nu a frecventat deloc cursurile în anul 2023 și în ciuda insistențelor, familia și-a menținut decizia de a-i interzice fetei să meargă la cursuri.

Părinții au invocat mai multe motive, principalele fiind de ordin material, dar și așa nu aveau dreptul să interzică minorei dreptul de a merge la școală. Fetița de 10 ani face parte dintr-o familie mai numeroasă și este înscrisă oficial în clasa a II-a, însă învățătoarea nu a văzut-o nicio zi de la începutul acestui an.

Din decembrie nu a mai fost la școală probabil și pe ideea că părinții au fost plecați în străinătate. De Crăciun i-am dus niște alimente și alte lucruri pe care poate să le utilizeze. Nu au o motivație clară privind refuzul de a permite fetei să vină la școală. Spun doar că nu au resurse financiare”, a declarat directorul Liceului Teoretic Teiuș, Marius Pintea, unde funcționează și clase de învățământ primar și unde este înscrisă minora la școală.

Autoritățile și cadrele didactice spun că au mers și discutat cu părinții de mai multe ori ca să îi convingă să o lase la școală. Le-au dus și alimente, și haine, însă nu i-au înduplecat. „Este vorba despre un absenteism parțial, iar motivele sunt variate. Nu putem vorbi despre un absenteism total. S-a mers și s-au purtat discuții cu părinții de mai multe ori. Asistentul comunitar a insistat timp de mai multe săptămâni pe lângă părinți pentru ca fata să poată să meargă la școală”, a spus și primarul din Teiuș, Mirel Hălălai.

În oraș există un centru unde copiii care provin din medii defavorizate primesc ajutor din partea cadrelor specializate și pot merge la afterschool unde au, pe lângă o masă caldă, și sprijin la lecții. Nici această variantă nu a fost acceptată de părinți, motiv pentru care, în final, a intervenit poliția. Părinții fetei, de 41 și 42 de ani, mai au șase copii, iar tatăl a avut, recent, probleme de sănătate.

Amendă sau închisoare până la 1 an

Polițiștii fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu. Potrivit Codului Penal, părintele care în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace pe minor să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu riscă sa fie amendat, sau chiar sa facă închisoare de la 3 luni la un an. Fapta nu se mai pedepsește sau se aplică o pedeapsă mai blândă dacă se asigură reluarea cursurilor, situație care se poate întâmpla și în cazul de la Teiuș, în condițiile în care eleva revine la cursuri.

De asemenea, potrivit Legii Educației în vigoare, netrimiterea copiilor la şcoală pe perioada învăţământului obligatoriu constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei. În noua lege a Educației, cuantumul amenzilor a fost majorat, fiind cuprins între 500 și 5.000 de lei.

România este fruntașă la abandon școlar în Europa, iar copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili. Rata abandonului școlar variază între 1,2% și 7,5% pe ciclurile de învățământ, potrivit datelor din ultimul raport privind starea învățământului preuniversitar, publicat în 2022. Potrivit documentului, Dintr-o generație de copii care a intrat în clasa întâi, 15% abandonează școala înainte să termine clasa a opta. Un proiect care să reducă abandonul școlar este masa caldă în școli. Deocamdată este aplicat într-un număr de doar 450 de unități școlare din țară.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite