Extinderea programului „Școală după școală” previne abandonul școlar

0
Publicat:

World Vision România cere extinderea programului „Școală după școală” la nivel național, prin lege, pentru a acoperi integral școlile dezavantajate și cere Ministerului Educației să facă din acesta o prioritate pentru combaterea abandonului şcolar. 

Masa caldă la școală a redus procentul abandonului școlar / Foto: Arhivă
Masa caldă la școală a redus procentul abandonului școlar / Foto: Arhivă

„Referitor la Art. 74 (12), conform căruia “elevii identificați ca fiind în categoria cu risc de abandon școlar participă cu prioritate la activitățile programului Școala după școală, a programului național Învățare remedială, a activităților de consiliere psihologică și beneficiază de gratuitate la taberele organizate în centrele de agrement aflate în domeniul statului”, World Vision România solicită ca extinderea programului Şcoală după şcoală la nivel national (în special acoperirea integrală a şcolilor dezavantajate) să fie o prioritate a Ministerului Educaţiei pentru combaterea abandonului şcolar” a transmis organizația într-un comunicat.

Organizația subliniază că în zonele dezavantajate unde elevii au beneficiat de masă caldă, prezența școlară a crescut: „Experiența pe care World Vision România acumulat-o de mai bine de șase ani cu programul Pâine și Mâine a arătat că serviciile educaționale și de consiliere care au loc după școală combinate cu o masă caldă și alte tipuri de sprijin material pentru rechizite și îmbrăcăminte, cât și de formare imediată pentru profesori a crescut prezenţa şcolară în mediile dezavantajate cu până la 100%”.

24% din copiii nu sunt ajutați

World Vision România precizează că în  raportul Bunăstarea copiilor din mediul rural (realizat în 2022) rezultatele arată că 24% dintre copii au spuus că nimeni nu îi ajută atunci când nu se descurcă la teme. În plus, 2 din 10 copii afirmau faptul că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare și 1 din 10 copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ.

Un alt raport al organizației din anul școlar 2021 - 2022 a arătat că 85% dintre elevi au înregistrat progres la școală, având calificative de Bine și Foarte Bine, prin programul Pâine și Mâine. Directorii școlilor implicate în proiect au precizat că atât masa caldă, cât și orele remediale au ajutat în prevenirea abandonului școlar.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite