Video Cum a fost găsit un depozit de obiecte din bronz vechi de 3.200 de ani. Imagini inedite de la locul descoperirii VIDEO

0
Publicat:

Doi bărbați pasionați de detecția de metale au făcut recent o nou descoperire arheologică importantă. Un depozit de obiecte din bronz în greutate de peste 15 kilograme a fost găsit pe un câmp agricol din comuna Hopârta, județul Alba.

Obiectele din bronz așa cum au fost găsite în pământ FOTO Muzeul Unirii
Obiectele din bronz așa cum au fost găsite în pământ FOTO Muzeul Unirii

Descoperirea a avut loc într-o zonă arheologică importantă, aflată în imediata apropiere a fostelor exploatări de sare de la Ocna Mureș. Cei doi descoperitori, Csaba Kolozsvari și Vlad Grecu, au anunțat reprezentanții Muzeului Național al Unirii, de unde a fost trimisă o echipă de arheologi care a scos obiectele de patrimoniu și le-a dus la instituția muzeală pentru restaurare.

Depozitul de bronzuri de la Hopârta a fost descoperit în urma unei acțiuni de detecție realizată într-o zonă în care nu se cunoștea existența vreunui sit arheologic. Piesele au fost depuse pe mai multe nivele, unele peste altele, fiecare nivel de depunere fiind documentat. După acest proces, piesele și solul care umplea groapa au fost prelevate. Reprezentanții muzeului au realizat și un material video care surprinde cele mai importante momente ale activității de cercetare arheologică:

Depozitul era compus din piese întregi și fragmentare, fiind descoperite 20 celturi (unul era fragmentar, permițând recompunerea parțială din cinci fragmente), 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmmentară (au fost depuse două bucăți), un ciocan fragmentar și două fragmente din bronz.

Piesele descoperite în depozitul de la Hopârta pot fi datate în epoca târzie a bronzului, cândva în jurul anului 1200 î.Chr., aproximativ în aceeași perioadă cu marile depozite cunoscute în literatura de specialitate cu numele de Șpălnaca II și Uioara de Sus. Vechimea acestora este de circa 3200 de ani.

Toate obiectele găsite în depozitul de la Hopârta FOTO Muzeul Unirii
Toate obiectele găsite în depozitul de la Hopârta FOTO Muzeul Unirii

Piesele care fac parte din depozitul de la Hopârta cântăresc circa 15,4 kg. Acestea vor trece printr-un minuțios proces de restaurare, digitizare și valorificare științifică, urmând a fi prezentate publicului larg în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite