Viață grea pentru românii din Italia. Babysitter cu un euro pe oră: „Aici nu se caută angajați, ci sclavi“

0
Publicat:

Italia trece printr-o situație economică grea, care se repercutează asupra locurilor de muncă. O tânără din Napoli a povestit că a primit mai multe oferte de 400 de euro pe lună, pentru normă întreagă.

O tânără a primit ofertă de 1 euro pe oră de babysitter în Italia. FOTO: pexels/Monica Turlui
O tânără a primit ofertă de 1 euro pe oră de babysitter în Italia. FOTO: pexels/Monica Turlui

Italia are 1,6 milioane de tineri inactivi, fiind pe un rușinoș loc I din UE din acest punct de vedere.

Tinerii – subliniază Davide Peli, Președintele Tinerilor Antreprenori din Confartigianato, citat de Rai News - „sunt viitorul Italiei. Dar 1,6 milioane de persoane sub 35 de ani scoase din piața muncii reprezintă o „risipă” absurdă, o adevărată urgență care trebuie rezolvată rapid”.

Italia are o rată de inactivitate a tinerilor între 25 și 34 de ani de 25,4%,

Pe de altă parte, țara se confruntă cu inflație și cu scăderea salariilor pentru anumite tipuri de angajați, mai ales cei necalificați.

Corriere de la Sera relatează despre o tânără de 28 de ani care a încercat să-și găsească un loc de muncă în Napoli și a primit oferte cu salarii foarte mici. Mulți dintre românii care au mers în Italia la muncă se găsesc într-o situație similară.

Emanuela Calzarano, în vârstă de 28 de ani, din Pianura, un cartier din nordul orașului Napoli, a absolvit în urmă cu zece ani ca tehnician în informatică, iar de atunci a lucrat ca vânzătoare, secretară și chelneriță. Apoi, o problemă la mână a împiedicat-o să continue să servească la mese și a început să caute de lucru ca babysitter.

Tânăr a scris într-o postare pe rețelele de socializare: „Am fost chemată să lucrez de luni până vineri, de la 7.30 la 14.30, pentru 350 de euro pe lună, la negru. Aici nu se caută angajați, ci sclavi. Îmi cer scuze pentru izbucnire, dar sunt foarte indignată”.

Salariu de baby sitter de la 8 la 19: 400 de euro lunar

Povestea Emanuelei continuă. Zilele trecute, a primit o altă ofertă absurdă: „Babysitter, de luni până vineri, de la 8 dimineața la 19 seara, pentru 400 de euro pe lună. În total, aș fi câștigat puțin mai mult de un euro pe oră. I-am spus ofertantului că salariul era absurd, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: <Păi, atunci stai acasă>”.

Tânăra spune că o descurajează faptul că de la catering, la marii retaileri, a găsit întotdeauna oferte cu salarii similare. „Într-un supermarket al unui mare lanț de magazine mi s-a oferit 400 de euro pe lună pentru un loc de muncă cu normă întreagă. Mă întreb unde sunt controalele statului? De ce nu face nimeni nimic pentru a împiedica aceste situații să se întâmple? Eu lucrez de 10 ani și nu știu ce este un contract. Când l-am cerut, răspunsurile pe care le-am primit au fost mereu aceleași: <Îl vom face în curând>; <Nu vă faceți griji>; <Apoi vom vedea>. Dar contractul nu a sosit niciodată”.

Cum poți trăi cu 400 de euro pe lună?

„Cu 400 de euro pe lună, cum poți trăi? Astăzi costă mai mult să cumperi alimente decât acum un an, iar facturile au crescut vertiginos. Din câte am auzit, în anii ’50 era mai bine. Astăzi că suntem în 2023, în loc să mergem înainte, mergem înapoi: este descurajant”, a scris tânăra napoletană.

Situația ei este comună multora dintre colegii ei. „Mai mulți dintre prietenii mei au plecat deja din Napoli. În ciuda faptului că mama mea îmi spune să plec, să mă gândesc la viitorul meu, nu suport să o las singură. Sper că mai devreme sau mai târziu se va găsi ceva bun și în Napoli: vorbim de o metropolă, nu de un orășel”

Nu există salariu minim în Italia

Sunt mulți oameni ca Emanuela care vor să lucreze fără să fie exploatate. Pur și simplu cer să le fie recunoscut dreptul la un salariu adecvat”, a susținut pentru Corriere, Marco Sarracino, deputat napolitan al Partidului Democrat.

Sunt tineri, educați, adesea femei, dar sunt și oameni de cincizeci de ani care și-au pierdut locul de muncă și care sunt nevoiți să se supună unor algoritmi sau dinamici care înjosesc persoana și lucrează cu salarii inacceptabile”, spune deputatul.

Acesta preecizează că Partidul Democrat intenționează să continue lupta pentru a avea în sfârșit un salariu minim și în Italia. „Când dreapta susține că salariul minim este inutil, ar trebui să ne amintim de Emanuela și de toți oamenii ca ea. Cum este de conceput să construim un viitor cu aceste mecanisme care reglementează piața muncii? A avea un salariu minim este o chestiune de civilizație”, conchide el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite