Papahagi: „Acum 30 de ani eram săracii Europei. Acum, destui români sunt mai prosperi decât mulți italieni”

0
Publicat:

Eseistul și filosoful Adrian Papahagi a constatat că mulți români din Italia nu mai fac muncile de jos și s-au integrat în societatea italiană. El crede că în curând românii vor trăi cel puțin la fel de bine ca italienii.

Paphagi susține că transportul public din București este peste cel din Roma. FOTO: Shutterstock
Paphagi susține că transportul public din București este peste cel din Roma. FOTO: Shutterstock

„Românii se descurcă oriunde cu brio. Ne place să ne văicărim și să ne autodenigrăm, dar în realitate suntem o nație deșteaptă și tenace”, a scris filologul și eseistul Adrian Papahagi pe pagina sa de Facebook.

Clujeanul a făcut „câteva observații aparent banale sau anecdotice din Italia”:

1. Acum câțiva ani vedeai multe mașini cu număr românesc. Cred c-am mai văzut vreo două, deși am condus până la Roma și mult prin oraș și împrejurimi. Pesemne că românii din Italia s-au integrat, și-au cumpărat mașini aici. Nu mai sunt români care vin să muncească în Italia, ci italieni care mai revin în vacanțe prin România.

2. Înainte de pandemie, oriunde intrai auzeai românește: vânzătoare, chelneri etc. Acum, mult mai puțin. Probabil că mulți români s-au îmburghezit și nu mai fac muncile de jos. Am descoperit într-o seară că două restaurante din cea mai turistică zonă a Romei sunt gestionate de un român. Acum zece de ani căra farfurii, acum e șef.

3. Prietenii mei români care au rămas în străinătate au ajuns profesori universitari, cercetători etc. Nu doar în Italia, ci peste tot: SUA, UK, Franța, Irlanda, Germania…

„Acum 30 de ani eram săracii Europei”

Papahagi a istorisit experiența sa personală în Italia: în 1992 ajungea pentru prima dată la Roma, cu Oltcitul condus de tatăl său.

„Am trăit toți patru din bursa de 1.000.000 lire/lună (500€ de azi, dar probabil cam 1.200 € ca putere de cumpărare) obținută de tata. Nu ne permiteam mai nimic. Beam apă de la fântâni. Biletul de transport sau o înghețată ne păreau scumpe. Nu am mâncat nici o singură dată la restaurant; ne gătea mama paste Barilla”, a povestit Papahagi.

Tatăl său avea intrare gratuită la muzee, ca bursier al statului italian, fapt care a permis familiei să viziteze cele mai importante obiective culturale.

„Inutil să spun că azi îmi permit la Roma tot ce-mi permit și la Cluj. Acesta e drumul parcurs de mulți români: acum 30 de ani eram săracii Europei. Toți românii, cu excepția câtorva securiști și bișnițari, erau săraci în anii ‘90. Acum, destui români sunt mai prosperi decât mulți italieni”, a mai spus el.

Clujul, utilități mai bune decât orice oraș italian

„Clujul are acum străzi, salubritate sau transporturi mai bune decât orice oraș italian în care m-am oprit. Transporturile publice din București, în sine mediocre, sunt mult mai bune decât cele romane. Nu doar atât: la Roma văd un regres față de acum patru ani, la noi destule ameliorări”, a mai arătat clujeanul.

Papahagi crede că în curând românii vor avea un nivel de trai comparabil sau chiar superior cu italienii.

Chiar dacă nu vom avea niciodată marea, muzeele, cultura (ah, bibliotecile!), sutele de orașe superbe, industria, sau rafinamentul Italiei, cred că vom avea curând un nivel de trai comparabil sau chiar superior.  Cum, necum, ne-am descurcat bine în cele trei decenii de libertate. Să sperăm că va continua!”, a concluzionat eseistul.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite