Italia denunță un complot al Kremlinului pentru a destabiliza UE prin proteste

0
Publicat:

Kremlinul caută să perturbe UE prin proteste și se folosește mai ales de nemulțumirile exprimate de unii agricultori pentru a insera narative împotriva sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului pe care îl duce împotriva Ucrainei, relevă un raport de bilanț privind politica de securitate a Italiei pentru anul 2023.

Protestatari polonezi față de importurile de produse agricole din Ucraina FOTO EPA-EFE
Protestatari polonezi față de importurile de produse agricole din Ucraina FOTO EPA-EFE

Conform raportului, prezentat de subsecretarul de stat Alfredo Mantovano, serviciul italian de informații a constatat încercări ale Kremlinului de a promova ideea falsă precum că protestele unor agricultori sunt rezultatul sancțiunilor economice impuse Rusiei. „Este o încercare stângace”, a subliniat oficialul italian de rang înalt în timpul prezentării raportului.

Deși această încercare este stângace, totuși „oferă o ideea despre provocarea” reprezentată de Kremlin la adresa Europei, a adăugat Mantovano.

Acum câteva săptămâni, EUvsDisinfo, proiectul emblematic al UE privind combaterea dezinformării ruse, a evidențiat deja modul în care protestele fermierilor europeni erau exploatate de aparatul de propagandă al Kremlinului în încercarea de a destabiliza blocul comunitar. Scopul este de a exacerba percepția de diviziune în UE și discursul împotriva a ceea ce Kremlinul numește „elitele de la Bruxelles”. Mai exact, propaganda și agitatorii Kremlinului încearcă să impună ideea falsă că aceste așa-zise elite ar lucra împreună cu Ucraina pentru a distruge piața agricolă a UE.

Subsecretarul de stat Alfredo Mantovano a făcut apel la întărirea vigilenței în contextul apropierii alegerilor europarlamentare. „Sper că, în timpul campaniei pentru alegerile (europene, n. red.), nu vom pierde niciodată din vedere sentimentul profund al apartenenței comune la națiunea noastră”, a declarat el.

Serviciul italian de informații apreciază că liderul autoritar rus Vladimir Putin nu este sincer atunci când evocă în treacăt posibilitatea unor negocieri de pace în Ucraina. Fiecare aluzie în acest sens conține refuzul explicit de a oferi vrea concesie, ceea ce sugerează că liderul de la Kremlin ar miza pe o pauză doar pentru a reface forțele armatei sale pentru a lansa alte atacuri pe viitor.

O noutate majoră în documentul prezentat de subsecretarul de stat Mantovano este atenția fără precedent acordată Chinei, notează decode39.com. Odată cu decizia guvernului condus de Giorgia Meloni de a nu reînnoi memorandumul privind Inițiativa Centura și Drumul, serviciul italian de informații abordează într-un mod nou provocarea prezentată de China, în contextul unei noi globalizări marcate de concurență, precizează sursa citată.

Contextul internațional actual necesită politici de reducere a riscurilor pentru a limita dependențele strategice și pentru a evita „măsurile coercitive” adoptate de actori precum China, a explicat Elisabetta Belloni, directorul comunității de informații din Italia (DIS).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite