Cruzime fără margini față de un mic animal. Sadicul agresor este căutat de Poliție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O organizație care se ocupă de salvarea animalelor caută un individ din Giurgiu care a ucis în bătaie un iepuraș. Cei de la Asociația „Salvăm iepurași” au inițiat și o petiție pentru pedepsirea acestuia. Nu ar fi o premieră: în trecut, alte persoane au răspuns în fața instanței pentru fapte similare.

Iepurașul a fost găsit mai mult mort decât viu într-un tomberon. FOTO: Salvăm iepurași
Iepurașul a fost găsit mai mult mort decât viu într-un tomberon. FOTO: Salvăm iepurași

Iepurașul a fost găsit într-un tomberon, în Giurgiu, pe 26 martie 2024, iar membrii asociației au încercat să-l salveze și l-au dus la un cabinet veterinar. A fost însă prea târziu pentru bietul animal, care nu a supraviețuit din cauza gravității loviturilor. 

„Acest iepuraș a fost găsit pe 26 martie în Giurgiu, lovit și aruncat de un individ la tomberoane. A fost preluat de o persoană care a asistat la ce s-a întâmplat, iar apoi l-am preluat noi, Asociația Salvăm Iepurași - Usagi Rescue. Două dintre persoanele care ne ajută au mers noaptea în Giurgiu să ia iepurașul pentru a-l putea aduce în București, la clinica Exotic Vet Center. A fost internat două zile, iar astăzi a murit. Corpul lui a fost prea slăbit din cauza traumatismelor severe pe care le-a îndurat”, au relatat reprezentanții asociației.

Se poate ajunge la pedeapsa cu închisoare până la 7 ani

Ei solicită acum ca individul nemilos să ajungă în fața justiției, așa cum prevede legea în astfel de cazuri. Conform legii, dacă acesta va fi identificat și va fi găsit vinovat de judecători, riscă o pedeapsă ce poate ajunge până la șapte ani de închisoare.

„Nu e normal ca abuzul asupra animalelor să fie tolerat și de aceea apelăm la dvs. pentru a aduce în atenția oamenilor ce se întâmplă în România. Considerăm că și iepurașii merită să fie protejați, iar oamenii care fac astfel de abuzuri să răspundă în fața legii. Nu ne dorim nimic mai mult decât ca persoana vinovată să sufere consecințele acțiunilor sale. E timpul ca România să acorde mai multă importanță animalelor din jurul nostru. Vă rugăm din suflet să ne acordați o șansă și să difuzați această poveste. Ne dorim DreptatePentruAmo!”, au mai spus reprezentanții asociației, care au promovat acest caz și pe rețelele de socializare. 

Iepurașul bătut cu cruzime nu a supraviețuit. FOTO: Salvăm iepurași
Iepurașul bătut cu cruzime nu a supraviețuit. FOTO: Salvăm iepurași

Iar Asociația „Salvăm iepurași” nu s-a oprit aici. Vineri, 29 martie 2024, a inițiat și o petiție prin care cere Poliției Giurgiu să rezolve acest caz și să-l găsească pe făptaș. 

Față de situația de fapt expusă solicit să dispuneți următoarele măsuri: prinderea și pedepsirea conform normelor prevăzute în legea 205/2004 şi 138/2022 pentru uciderea animalelor cu intenție fără drept şi schinguirea lor, faptă ce se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani conform legii. Solicit ca în termenul legal să îmi comunicați pe adresa de email furnizată în această petiție modul de soluționare a petiției și măsurile dispuse”, se menționează în petiție.

Ce spune legea

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ. Concret, legea amintită are următoarele  prevederi:

„Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.”

Legea mai prevede și că: „Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă. De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.”

Nu în ultimul rând, legea mai conține și alte prevederi: „Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora. Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor. Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.”

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social”, e o altă precizare importantă.

În plus, aceeași lege prevede că instanța poate da și alte pedepse complementare, mergând până la interdicția ca cei găsiți vinovați să mai dețină animale până la cinci ani. Nu în ultimul rând, polițiștii pot să dea amenzi, după cum urmează:

„Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte: Nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală; Folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri.”

La fel sunt pedepsite și alte fapte, precum: „Abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului; Administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului; Folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.”

Bărbat condamnat după ce a ucis un iepuraș

Dacă ucigașul iepurașului ar fi condamnat de o instanță, acest lucru nu ar reprezenta o premieră. Pentru prima dată în România, un ieșean a fost condamnat de judecători, după ce, printre altele, a fost acuzat că a ucis în bătaie un iepuraș.

Potrivit BZI.ro, Judecătoria Iași l-a condamnat în 2020 pe Petrică Florea la doi ani și șapte luni de închisoare, cu suspendare. pentru tâlhărie calificată și uciderea animalelor fără drept. Asta după ce Florea, alături de alți trei indivizi, a jefuit o pensionară și a ucis în bătaie un iepuraș care se afla în curtea femeii.

„În urma incidentului, persoana vătămată a sesizat comiterea infracțiunii de distrugere, constând în aceea că i-au fost înțepate cu o furcă cele 4 cauciucuri ale căruței parcată în curte. De asemenea, s-a stabilit că inculpatul Petrică Florea a luat un iepure ce se afla într-o cușcă din curtea persoanei vătămate și l-a lovit cu piciorul în mod intenționat, până l-a omorât”, au menționat atunci procurorii, conform sursei citate.

Animalele nu mai sunt vândute oricui

Astfel de cazuri au făcut ca proprietarii unor magazine care vând animale de companie să dea dovadă de reținere în anumite cazuri, ajungând chiar să refuze anumiți cumpărători.

Un asemenea caz a fost relatat de „Adevărul”. Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, s-au plâns că vânzătoarea unui Pet Shop a refuzat să-i servească atunci când au vrut să cumpere un iepuraș și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. 

Tânăra de 21 de ani care a relatat cazul pe Reddit a provocat o adevărată dezbatere și i-a împărțit pe internauți în două tabere. Dacă unii dintre ei consideră că vânzătoarea a exagerat și că ar fi fost obligată să le vândă animalul, alții spun că femeia a procedat exact ca la carte și că a făcut ceea ce trebuia să facă.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite